Čínský vývoz i dovoz v květnu klesly, dovoz nejvíc za čtyři roky

Vývoz z Číny v květnu klesl, propad dovozu byl pak největší za čtyři roky. Oznámil to čínský celní úřad. Omezení způsobená epidemií nemoci covid-19 po celém světě prudce snížila poptávku po čínském zboží. Bilance obchodu ale vykázala rekordní přebytek 62,93 miliardy USD (1,5 bilionu korun).

Dodávky do zahraničí se v květnu snížily meziročně o 3,3 procenta, zatímco v dubnu nečekaně vzrostly, a to o 3,5 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali za květen pokles o sedm procent.

Zatímco vývoz si vedl lépe, než se čekalo, dovoz se meziročně propadl o 16,7 procenta. Propad zrychlil ze 14,2 procenta v dubnu a byl nejvyšší od ledna 2016. Analytici počítali se snížením o 9,7 procenta.

Přebytek obchodu byl nejvyšší od roku 1981, kdy Reuters začala tento údaj sledovat. Analytici naopak čekali pokles přebytku na 39 miliard USD z dubnových 45,34 miliardy USD.

Přebytek obchodu se Spojenými státy se zvýšil na 27,89 miliardy USD. Zpráva přichází v době, kdy obchodní napětí mezi Čínou a Spojenými státy opět narůstá, i když zdroje agentury Reuters tvrdí, že americký prezident nemá příliš na výběr než se nadále držet první fáze obchodní dohody.

Květnové průzkumy aktivity v továrnách naznačily, že vývozní objednávky nadále klesají. Čínským průmyslovým firmám za leden až duben klesl zisk téměř o 30 procent.

Kvůli nejistému výhledu čínská vláda koncem května oznámila, že nebude stanovovat roční cíl růstu, a to poprvé od roku 2002. V prvním čtvrtletí čínská ekonomika meziročně klesla o 6,8 procenta.

Jediným světlým bodem byl v květnu vývoz zdravotnického vybavení. Podle propočtů agentury Reuters Čína za první polovinu května vyvezla zdravotnické vybavení za 63,2 miliardy jüanů (210,3 miliardy korun). V období březen a duben to bylo za 71,2 miliardy jüanů.

Slabé údaje o vývozu a dovozu by mohly zvýšit tlak na politiky, aby přišli s další podporou ekonomice. Ta je druhá největší na světě.