Čínský vývoz i dovoz v březnu klesly méně, než se čekalo. Ekonomové ale varují před optimismem

Vývoz z Číny se v březnu meziročně snížil o 6,6 procenta, což bylo výrazně méně, než se kvůli koronavirové nákaze čekalo. Dovoz pak klesl jen o 0,9 procenta. Bilance zahraničního obchodu skončila v přebytku 19,9 miliardy dolarů (488 miliard korun), zatímco v lednu a v únoru byla v deficitu. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil čínský celní úřad. Lepší čísla za březen však podle ekonomů ještě neznamenají, že budoucnost je bezstarostná. Čínská ekonomika by měla letos kvůli dopadům koronaviru vzrůst jen o 2,5 procenta, tedy nejpomaleji za 44 let, odhadují  analytici v anketě agentury Reuters.

Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali v průměru propad vývozu o 14 procent a dovozu o 9,5 procenta. Za první dva měsíce letošního roku se vývoz snížil o 17,2 procenta a dovoz o čtyři procenta. Bilance obchodu vykázala deficit 7,096 miliardy dolarů.

Přebytek obchodu se Spojenými státy v březnu činil 15,32 miliardy dolarů. Za leden a únor vystoupil až na 25,37 miliardy dolarů.

Za první dva měsíce roku Čína zveřejnila údaje společně, protože onemocnění způsobené novým koronavirem výrazně zbrzdilo druhou největší ekonomiku světa. Číně se sice již zřejmě podařilo dostat onemocnění pod kontrolu, ve zbytku světa však zůstává situace vážná. Výhled pro čínskou ekonomiku tak je nejistý.

„Lepší čísla za březen, než se čekalo, neznamenají, že budoucnost je bezstarostná,“ uvedl ekonom Čang I ze společnosti Zhonghai Shengrong Capital Management. Trhy nyní podle něj obecně čekají pokles vývozu ve druhém čtvrtletí, a velmi pravděpodobný je propad o dvacet nebo více procent.

Zpráva o obchodu posiluje očekávání, že hrubý domácí produkt za první čtvrtletí vykáže pokles, první od roku 1992. Zpráva o vývoji HDP má být zveřejněna v pátek.

Čínská ekonomika letos kvůli dopadům koronaviru patrně vzroste jen o 2,5 procenta, a vykáže tak nejslabší vzestup za 44 let. Myslí si to většina analytiků, které v anketě oslovila agentura Reuters. Takový vývoj by představoval prudké zpomalení druhé největší ekonomiky světa proti loňským 6,1 procenta a byl by hluboko pod březnovým odhadem 5,4 procenta.

Z ankety rovněž vyplynulo, že v prvním čtvrtletí by hrubý domácí produkt (HDP) Číny mohl meziročně klesnout o 6,5 procenta. Ekonomika by tak zaznamenala první propad nejméně od roku 1992, kdy země čtvrtletní údaje začala zveřejňovat.

Pokud se odhady analytiků naplní, ekonomika poroste pomaleji než v roce 1990, kdy její růst činil 3,9 procenta. Tehdy jí těžkou ránu zasadilo krvavé potlačení protestu na náměstí Nebeského klidu. Pořád by ale šlo o lepší výsledek než za rok 1976, kdy ekonomika zaznamenala pokles o 1,6 procenta.

Analytici se domnívají, že Čína, považovaná za motor asijské ekonomiky, bude čelit problémům navzdory tomu, že po únorovém vrcholu se jí začalo dařit dostávat šíření koronaviru pod kontrolu. Pandemie zachvátila celý svět, což se odrazí na čínském vývozu. Vysokou cenu Peking zaplatí také za drakonická opatření přijatá v počáteční fázi šíření koronaviru, kdy omezil cestování a pozastavil výrobu.