Zakázky německého průmyslu vzrostly nejvíce za pět a půl roku

Zakázky německého průmyslu se v lednu zvýšily ve srovnání s předchozím měsícem o 5,5 procenta, což byl nejvyšší růst od července 2014. Přispěl k tomu obrovský růst zakázek v letectví a strojírenství, oznámil spolkový statistický úřad. Zpracovatelský sektor tak na začátku čtvrtletí prudce vzrostl, další vývoj je ale kvůli šíření onemocnění způsobeného novým koronavirem nejistý.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali růst zakázek pouze o 1,4 procenta. Jejich odhady se pohybovaly od nulového růstu až po růst o čtyři procenta. V prosinci objem zakázek o 2,1 procenta klesl.

Objem domácích zakázek se snížil o 1,3 procenta. Zahraniční naopak o 10,5 procenta vzrostly, z toho ze zemí v eurozóně o 15,1 procenta. Zakázky ze zemí mimo eurozónu se zvýšily o 7,8 procenta.

Německá ekonomika, na které je závislá i řada českých firem, se loni těsně vyhnula recesi. Za celý loňský rok se hrubý domácí produkt (HDP) největší evropské ekonomiky zvýšil o 0,6 procenta. To bylo výrazně méně než v předchozích dvou letech a byl to nejhorší celoroční výsledek od roku 2013.

Německé průmyslové podniky závislé na vývozu se potýkají se slábnoucí poptávkou v zahraničí i nejistotou spojenou s obchodními spory a rozhodnutím Británie opustit Evropskou unii. Spolková centrální banka také varovala německé exportéry, že šířením nového koronaviru pravděpodobně utrpí, a uvedla, že nevidí známky možného oživení ekonomiky v prvním čtvrtletí.