Místo daňového přiznání by se mohl platit jednotný odvod za měsíc. Živnostníci by ale přišli o slevy

Události: Místo daňového přiznání by se mohl platit jednotný odvod za měsíc (zdroj: ČT24)

Ministerstvo financí poslalo k připomínkám návrh na zavedení takzvané paušální daně. Místo daňového přiznání a dalších formulářů by živnostníci s příjmy do milionu korun ročně mohli využít jednotný měsíční odvod. Platili by tak jednou za měsíc zhruba pět a půl tisíce korun. Přišli by tím ale o daňové slevy, to kritizuje část opozice.

V letošních číslech by návrh ministerstva financí představoval měsíční odvod 5 377 korun. V tom už je obsažena minimální záloha na sociální pojištění plus patnáct procent, aby odvod nebyl příliš nízký, což by ohrozilo výši důchodu živnostníka.

V částce je započítáno také minimum na zdravotní pojištění a také daň z příjmu. Pro příští rok by suma měla vzrůst o stokoruny. Podnikatelé už by pak nemuseli podávat daňová přiznání, přehledy nebo řešit kontroly.

Návrh podoby paušální daně
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí

Zavedení měsíční paušální daně by znamenalo výpadek 398 milionů korun u zdravotního pojištění, v případě daní má jít o 15 milionů korun. Stát ale počítá s růstem u pojištění sociálního a nepřímo také s vyšším výběrem DPH, v obou případech o víc než 50 milionů korun. 

Zmíněné nižší inkaso daně z příjmů se ovšem kvůli rozpočtovému určení promítne do hospodaření krajů a obcí. Kraje mají dostat o 21 milionů korun méně, obce o 56 milionů.

Bez slev na dani

Vybrat si mezi účetnictvím jako dosud, anebo paušální daní by si mohl živnostník s příjmem do milionu korun ročně. V případě paušálního měsíčního odvodu by ale už nemohl uplatnit žádné další slevy: třeba na poplatníka nebo děti.

„Odpadá podávání daňových přiznání, odpadá ta možnost uplatnění odečitatelných položek nebo slev. To si musí každý zvážit. Ale získává ten administrativní klid,“ zdůraznila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

To se ale nelíbí některým opozičním stranám. „Minimálně základní sleva na poplatníka, odpočet na děti, to myslím, že by tam mělo být,“ navrhuje místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Občanští demokraté sice s myšlenkou jednotného odvodu souhlasí, také oni ale trvají na tom, že slevy by se pro živnostníka měly zachovat. „Sleva na dítě by měla být zachována. K tomu bychom měli v rámci projednávání dospět a najít řešení,“ uvedl další místopředseda rozpočtového výboru Jan Skopeček (ODS).

Sociální demokraté i komunisté mají výhrady

Takzvanou paušální daň má vláda v programovém prohlášení. Schillerová proto spoléhá na hlasy sociálních demokratů. Ti sice respektují koaliční závazek, o parametrech ale chtějí ještě jednat.

„Jaký poměr tam bude na sociálním, na důchodové připojištění, aby to živnostníka nepoškodilo ve stáří. Chceme se bavit o tom, jestli stejný benefit nedat i zaměstnancům,“ vypočítal některé sporné body Roman Onderka (ČSSD), který je rovněž místopředsedou rozpočtového výboru. 

Pro kabinet jsou klíčové i hlasy komunistů, kteří menšinovou vládu tolerují. U paušální daně zatím podporu nepřislíbili. „Já jsem pro to, aby nějaká z těch slev, zejména na děti, zachována byla. Otázka je, v jaké podobě to vláda předloží,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM). 

K návrhu se teď budou scházet připomínky. Ministerstvo financí plánuje, že by paušální daň měla být pro živnostníky možností od ledna příštího roku.

Využil by ji třeba malíř a lakýrník Jan Zeman. „Řemeslník jsem dobrý, ale účetní špatný. Když budu vědět, že je jednotná paušální daň, kterou zaplatím a budu mít všechno vyřešené, ušetří mi to stres a čas, který můžu věnovat rodině,“ popsal. Dnes mu účetnictví zabere zhruba hodinu denně, někdy i víc.