Paušální daň pro malé podnikatele se odkládá. Mohla by začít během roku 2020, tvrdí Schillerová

Události: Odklad paušální daně (zdroj: ČT24)

Zavedení jediného odvodu pro podnikatele, kteří mají obrat nižší než milion korun ročně, se odkládá. Ještě v lednu premiér Andrej  Babiš (ANO) sliboval, že by živnostníci mohli tuto paušální daň – namísto současné daně z příjmu, sociálního i zdravotního pojištění – využívat od ledna 2020. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nyní předpokládá, že by se tak mohlo stát v průběhu příštího roku.

Důvodem odkladu je nedostatečná vzájemná provázanost IT systémů státních úřadů, uvedla ministryně. Zároveň se domnívá, že je možné tuto paušální daň spustit i během příštího roku, vzhledem k tomu, že jde o měsíční zálohové platby. 

„Nevidím tam žádný problém. I když od prvního ledna je to vždycky ideální,“ uznala. V současné době tak pokračuje legislativní i technická příprava daně.

Vláda si od zavedení jednoho paušálního odvodu slibuje výrazné omezení administrativy. Části živnostníků by navíc mohly klesnout celkové odvody. Drobní podnikatelé si budou moci zvolit paušální daň dobrovolně.

Paušální daň sníží odvody, zablokuje ale daňové slevy

S myšlenkou zavést jednoduchou a nízkou paušální daň pro živnostníky přišla v lednu ideová konference vládního hnutí ANO.

Podle představ ministerstva financí by ji mohli (ale nemuseli) využít živnostníci podnikající na plný úvazek, kteří mají obrat do milionu ročně. To je zároveň i hranice pro podnikatele, kteří nemusí platit DPH.  

Ne všem by se však jeden nízký odvod vyplatil. Ti, kdo si paušální daň – v případě jejího zavedení – zvolí, už nebudou moci využívat žádné jiné daňové slevy. Tedy například slevy na poplatníka, na děti nebo na nepracující manželku či manžela.

Premiér Babiš letos v lednu hovořil o připravenosti zavést tuto daň od ledna 2020. To už ale neplatí a s ministryní financí plán minimálně o půl roku odložil. „Jestli to bude 2020, nebo 2021… žádal jsem paní ministryni, aby to udělala co nejdřív, ale je podstatné, aby to bylo v rámci toho programového období,“ řekl premiér nyní. Čtyřletý mandát této vlády začal v roce 2018.

Ministryně financí uvedla, že si klade reálné cíle. „Právě na tomhle, na IT systémech a na absolutní nepřipravenosti zhavarovalo kdysi Jednotné inkasní místo,“ upozornila. 

Podnikatelé by namísto tří dnešních odvodů posílali na jeden účet jen minimální sociální a zdravotní pojištění plus měsíční daň z příjmů 500 korun. V roce 2020 by tak dohromady šlo o necelých pět a půl tisíce korun měsíčně. Živnostníci zároveň nebudou muset vést účetnictví a stát je nebude kontrolovat.

Paušální odvod
Zdroj: ČT24

Ukradli nám to, tvrdí ODS

Opozice odklad paušální daně kritizuje, přestože jinak myšlenku jejího zavedení podporuje. Podle ní měl stát připravit informační systémy rychleji a ke zdržení není důvod. Zároveň tvrdí, že stát nemá měnit přímé daně v průběhu roku. Podle opozice by to mohlo výrazně zkomplikovat jejich výběr.

„Já si myslím, že v tomto volebním období žádná paušální daň nebude. Je to také ukradeno z našeho volebního programu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.  Předseda KDU-ČSL Marek Výborný odklad hodnotí jako šlendrián. „Vláda se skutečně chová na bázi rčení sliby chyby. My tomu říkáme vláda odkladačů.“

Změny dělat od začátku roku, žádá opozice

Opoziční strany se navíc shodují v tom, že by změny přímých daní měl stát vždy dělat od začátku roku. Pokud tedy vláda nestihne svůj plán od ledna 2020, měla by ho podle opozice odložit o celý rok.

„Je velmi nešťastné zavádět daňové změny jindy než k 1. lednu, takže si spíš myslím, že to vláda odloží o další rok,“ řekl místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Také šéfka rozpočtového výboru sněmovny Miloslava Vostrá (KSČM) se domnívá, že jakékoli hýbání s daněmi a změny by měly být vždy od ledna následujícího roku.

Ministerstvo financí hodlá předložit návrh na jeden paušální odvod v květnu. Vláda by ho mohla projednat v červnu. A v létě by ho také mohli začít projednávat poslanci.