Odstartoval každoroční rituál. Začal prodej vánočních kaprů a stromků

Události: Začal prodej kaprů na Vánoce. Byli u toho i veterináři (zdroj: ČT24)

Rybáři začali ve čtvrtek prodávat vánoční kapry. Lidé si je letos můžou pořídit na více než 2,5 tisíci místech. Ceny oproti loňsku mírně vzrostou. Naopak vánoční stromky vyjdou zhruba stejně jako vloni.

Prodejních míst bude letos v ulicích českých měst o 200 víc než vloni. Nevyhnou se ani kontrolám veterinářů. Ti se zaměřují nejen na dodržování předpisů, hygienických podmínek prodeje, ale i na správné zacházení s rybami. 

„Ta deska by měla být čistitelná, dezinfikovatelná, hladká,“ popsala požadavky na prodejní pult ředitelka odboru veterinární hygieny Městské veterinární správy v Praze Kateřina Březinová. 

Další podrobnosti, jak se má zacházet s rybami, přidal ředitel odboru ochrany zdraví a pohody zvířat téže veterinární správy Martin Jánošík. „Pokud jsme my nebo prodejce rybu správně omráčili, tak oko ryby směřuje směrem nahoru a pokud je ryba při vědomí, tak se oko sklání dolů.“

Nejčastěji lidé požadují velikost kapra mezi dvěma a třemi kily. Oproti loňsku si trochu připlatí. Zhruba o tři koruny za kilo živého kapra. 

Ceny kaprů
Zdroj: ČT24

Začal již také prodej vánočních stromků. Například před sídlem krkonošských ochranářů se ve čtvrtek před půl devátou ráno vytvořila fronta. Lidé zde mohli pořídit stromky levněji než u ostatních prodejců. Minimální cena byla sto korun, maximální dvě stovky.

Lesníci pro zákazníky připravili 120 smrků, výhradně z prořezávek. Každý dostal ekologický certifikát.

„Neděláme rozsáhlé holiny, prakticky nepoužíváme chemické látky,“ řekl k tomu mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný. 

Zájem o stromky byl obrovský, během několika minut už nebylo z čeho vybírat. Lesníci peníze z prodeje použijí na obnovu krkonošských lesů.