Centrální banka chce větší pravomoce pro hlídání hypoték. Poslanci rozhodnou, zda jí vyhoví

Události: Regulace hypoték (zdroj: ČT24)

O větších pravomocích centrální banky při regulaci hypoték začnou příští týden jednat poslanci. Návrh novely zákona o České národní bance dává právo centrálním bankéřům nařizovat komerčním bankám, za jakých podmínek mohou lidem půjčovat na bydlení. Dnes mají právo jen doporučovat. Předpis ministerstva financí je ve sněmovně už podruhé a tentokrát má šanci projít. Podporuje ho vláda i KSČM.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) zmiňuje dlouhodobý tlak ze strany ČNB na větší pravomoce. Resort vyšel centrální bance vstříc, na oplátku si od ní vyžádal mírnější kritéria pro žadatele o hypotéku do 36 let. 

Poslankyně Miloslava Vostrá (KSČM) se odvolává na zprávy Mezinárodního měnového fondu, které naznačují možnost vzniku hypoteční bubliny. Chápe proto snahu ČNB. Poslanecký klub komunistů tak podpoří návrh novely v prvním čtení a podle diskuse v rozpočtovém výboru se rozhodne o případné podpoře v dalších čteních. Záležet bude i na limitech, které novela nastaví. 

Limity centrální banky platí už přes rok. Lidé tak musí mít část peněz našetřenou a navíc mít dostačující výši příjmu. Nová pravidla začala platit v říjnu 2018. 

Průměrná měsíční splátka hypotéky v Praze je o 5000 korun vyšší než v ostatních regionech. Rozdíly se navíc prohlubují, když měsíční splátka v Praze meziročně stoupla o 35 procent, zatímco ve zbytku republiky o 18 procent. Vyplývá to z analýzy dat o návštěvnících srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, kteří jeho prostřednictvím zažádali o hypotéku.

Zpřísnění podmínek pro žadatele o hypotéky z loňského října mělo podle analýzy zásadní dopad na realitní trh. O tom svědčí údaje portálu. Průměrná hodnota nemovitosti v hlavním městě meziročně vzrostla o 1,115 milionu na 5,4 milionu korun. Naproti tomu ve zbytku republiky je nárůst o 240 tisíc na 3,1 milionu korun.

Celkový rozdíl v cenách nemovitostí mezi Prahou a regiony byl v době zavedení změn ČNB přibližně 1,5 milionu korun, zatímco o rok později jsou již nemovitosti v Praze v průměru o 2,3 milionu dražší než v ostatních místech republiky. Z nich je největší rozdíl v Libereckém kraji, kde meziročně narostla cena o 780 tisíc korun. Naopak Jihočeský kraj zaznamenal pokles průměrné ceny nemovitostí o 600 tisíc. 

Kvůli už existujícím limitům část lidí na vysoké hypotéky nedosáhne. „Výsledkem je, že si klienti poměrně méně kupují nemovitosti, nebo se rozhodli se přestěhovat z města na okraj, potažmo do měst menších. Tam je cena přijatelnější a obvykle dosáhnou na lepší finanční prostředky,“ uvedl regionální ředitel 4fin Tomáš Trauške. 

Právě i nadhodnocené ceny nemovitostí jsou důvodem, proč chce centrální banka větší dohled nad hypotečním trhem. Novela zákona by například zavedla sankce pro banky, které by porušovaly nastavená pravidla.

Místopředseda ČSSD Roman Onderka uvedl, že sociální demokracie ruku pro zvýšení pravomocí centrální banky zvedne. Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík to naopak nepovažuje za nutné. Argumentuje tím, že už došlo ke zpřísnění hypoték, aby si je nebrali mladí lidé, kteří nemají na splácení. 

Vyšší pravomoce pro centrální banku doporučovala také Evropská rada pro systémová rizika (instituce zřízená EU, která má dohlížet na finanční systém a pomáhat předcházet rizikům pro finanční stabilitu). Česká národní banka bude navíc příští týden jednat právě i o stavu hypotečního trhu. Mohla by tak stávající doporučení pro poskytování půjček upravit.