Nějakou půjčku má polovina mladých do 30 let. Většina také míní, že se význam peněz přeceňuje, ukazuje průzkum

Události: Den bez dluhů (zdroj: ČT24)

Nějakou formu půjčky má zhruba polovina mladých Čechů, přičemž nejčastěji jde o lidi ve věku 27 až 30 let. První půjčku si mladí v průměru berou ve 24 letech. Nejčastěji se přitom rozhodují na základě podmínek splácení půjčky, tedy její výše nebo úročení. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Z průzkumu, který proběhl mezi mladými lidmi mezi 18 a 30 lety věku v Česku a na Slovensku, dále vyplývá, že dobrým důvodem k zadlužení je podle 92 procent dotázaných půjčka na vlastní bydlení. Celkově přitom 94 procent respondentů uvedlo, že bude raději šetřit a pořídí si vlastní bydlení a zajistí se na stáří. Zbylých šest procent si bude raději užívat, nakupovat a utrácet.

„Průzkum mezi mladými lidmi ukazuje, že mají v naprosté většině zdravý a racionální přístup k hospodaření s penězi a případnému zadlužování. Lidé ve zkoumané věkové kategorii zpravidla nedosahují životní úrovně svých rodičů, ale jen čtvrtina mladých je na svých rodičích ještě finančně závislá,“ uvedla generální ředitelka společnosti KRUK Jaroslava Palendalová.

Jak by reagovali mladí lidé, pokud by se dostali do ekonomických problémů?
Zdroj: STEM/MARK pro společnost KRUK

Desetina dotázaných by nedostatek financí řešila půjčkou

Z průzkumu dále vyplývá, že pro 94 procent mladých jsou sice peníze důležité, ale zároveň pro ně nejsou tím hlavním. Více než dvě třetiny mladých se pak domnívá, že význam peněz se přeceňuje.

Celkem 73 procent mladých si podle průzkumu myslí, že jsou současné zprávy o blížící se ekonomické krizi přehnané. Nicméně s poklesem životní úrovně příští rok počítá více než třetina respondentů. V případě, že se dostanou do ekonomických problémů, jsou mladí v 72 procentech případů připraveni omezit nadstandardní výdaje. Necelá desetina dotázaných by pak nedostatek financí řešila půjčkou. Největší část svých příjmů mladí vydávají na bydlení a dopravu.

Peníze jsou sice důležité, jejich význam je však přeceňován
Zdroj: STEM/MARK pro společnost KRUK
Půjčit si na bydlení je o. k., u dovolené už to tak samozřejmé není
Zdroj: STEM/MARK pro společnost KRUK

Zároveň podle průzkumu zhruba 55 procent mladých spoří peníze, a to nejčastěji formou termínovaných vkladů nebo spořících účtů, stavebního spoření a penzijního připojištění.

Čtvrtina mladých peníze zhodnocuje investováním, hlavně do podílových fondů a akcií.

Lidé, kteří nejsou schopni splácet své závazky, se mohou 20. listopadu v rámci akce Den bez dluhů zdarma poradit s odborníky, jak řešit svoji finanční situaci. Odborní poradci budou k dispozici na 15 pobočkách a kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR po celé republice.

Mezinárodní Den bez dluhů začala organizovat společnost KRUK před 11 lety v Polsku. Postupně se rozšířil i do Rumunska, Česka nebo na Slovensko.