Světová ekonomika letos vzroste nejméně od finanční krize, předpovídá MMF

Růst světové ekonomiky v letošním roce zpomalí na tři procenta, což bude nejslabší tempo od globální finanční krize. Ve svém podzimním výhledu to uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Ještě v červenci počítal na letošní rok s růstem o 3,2 procenta. Loni světová ekonomika vzrostla o 3,6 procenta.

Fond rovněž předpověděl, že hrubý domácí produkt (HDP) České republiky se letos zvýší o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Potvrdil tak svou prognózu z červnové tiskové zprávy ke konzultacím s Českou republikou.

MMF: Vyšší cla podkopala investice

Za letošním zpomalením růstu světové ekonomiky stojí podle MMF mimo jiné rostoucí obchodní bariéry, zvýšená geopolitická nejistota a strukturální faktory, například nízký růst produktivity a stárnutí populace ve vyspělých zemích.

„Vyšší cla a vleklá nejistota kolem obchodní politiky podkopaly investice a poptávku po kapitálovém zboží,“ uvedl měnový fond. Upozornil, že negativní dopad obchodního napětí mezi Spojenými státy a Čínou pomohla zmírnit stimulační opatření centrálních bank.

„Bez těchto měnových stimulů by byl globální růst v roce 2019 i 2020 nižší o 0,5 procentního bodu,“ uvedl  fond. „Tyto stimuly tak pomohly kompenzovat negativní vliv obchodního napětí mezi USA a Čínou, které podle odhadů příští rok sníží globální HDP o 0,8 procenta.“

Odhad růstu globální ekonomiky na příští rok měnový fond snížil na 3,4 procenta z 3,5 procenta, s nimiž počítal v červenci. Upozornil ale, že toto zrychlení tempa růstu proti letošnímu roku nebude mít široké základy, fond je hodnotí jako nejisté.

Odhad: V Německu má růst napřesrok zrychlit

Odhad letošního růstu ekonomiky Spojených států, která je největší na světě, MMF snížil o 0,2 procentního bodu na 2,4 procenta. Růst v příštím roce bude v USA podle fondu ještě pomalejší a dosáhne 2,1 procenta. Proti dosavadnímu výhledu je to ale zlepšení o 0,2 procentního bodu.

V Německu se HDP letos podle měnového fondu zvýší pouze o 0,5 procenta, v příštím roce by však měl růst zrychlit a dosáhnout 1,2 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a zároveň největším obchodním partnerem České republiky.

Mezinárodní měnový fond vydává výhled světové ekonomiky dvakrát ročně, vždy na jaře a na podzim. V červenci vydává aktualizaci jarního výhledu, v lednu pak aktualizaci výhledu podzimního.