Králík z klobouku brexit nevyřeší, Británii je třeba dát čas, míní europoslanec Niedermayer

Interview ČT24: Británii je třeba dát čas, míní europoslanec Niedermayer (zdroj: ČT24)

Britský chaos kolem odchodu z Evropské unie se dostává do další fáze, kdy horní sněmovna přijala návrh zákona, který má zabránit, aby Velká Británie opustila společenství bez dohody. Kam se řítí britské impérium a jak se k tomu má postavit zbytek Unie? Nad tím se v Interview ČT24 zamýšlel europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09).

Podle Niedermayera je těžké předvídat, jak se situace s odcházením Velké Británie z Evropské unie bude dál vyvíjet. „Hádat, cokoliv se stane dokonce zítra, natožpak za mnoho týdnů, je hrozně těžké, ale myslím, že pravděpodobnost tvrdého brexitu se výrazně snížila,“ uvedl.

„Je to dobré pro Brity, protože tenhle naprosto nekompromisní, totální přístup k politice by poškodil statisíce Britů, jejichž práce a životní úroveň by byla ohrožena. Nemluvě o tom, že se Borisu Johnsonovi daří úspěšně rozkládat parlamentní systém, který byl vzorem pro parlamenty po celém světě a byl považován za kolébku parlamentní demokracie,“ dodal český europoslanec.

„Je trochu charakteristické, že Boris Johnson pokračuje v rétorice, že irská pojistka je něco absolutně nepřijatelného – a zároveň se na veřejnost dostala studie jeho kabinetu, jakými technickými či organizačními opatřeními by se irská pojistka mohla nahradit,“ dodal.

Podle europoslance ale ve Spojeném království neexistuje žádný alternativní plán, jak najít cestu ven z Unie. „Nedovedu si představit, že tam je nějaký magický králík v klobouku, který se vytáhne a řešení bude,“ použil přirovnání Niedermayer. „Britové už řešení hledají skoro tři roky a zatím jsme se nedostali ani do bodu nula, ze kterého by se rozvíjelo nějaké řešení, a jsem velmi skeptický k tomu, že za pár týdnů se nějaké řešení objeví.“

 Firmy podle Nidermayera na tvrdý brexit nejsou připraveny. „Je to mimo jakoukoliv ekonomickou realitu, mám pocit, že na to nikde nemůže být úplně připravený,“ dodal s tím, že to je zcela absurdní myšlenka. „Ne náhodou se v Británii mluví o tom, že nikdo neví, jak by to bylo s potravinami, léky,“ dodal.

Je dobře, že se Unie postavila za Irsko

Podle Niedermayera je nicméně podstatné, že Unie jasně stojí za Irskem v otázce vztahů mezi Dublinem a Belfastem. „Není možné hodit přes palubu Irsko s tím, že se nějak s Londýnem dohodneme. To by byla fatální škoda pro Evropskou unii, její hodnotu a soudržnost. Jsem moc rád, že se o tom hlasitě, snad až na výjimky, nemluví,“ ocenil.

Nekontrolovaná hranice by podle něj totiž znamenala riziko přílivu zboží, které by na společném evropském trhu být nemělo. „Není možné, aby na společný trh začalo proudit zboží, které přijde s jiným clem, jinými zdravotními standardy nebo jinými normami přes hranici, která není kontrolovaná,“ podotkl.

Další odklad brexitu se ale zástupci TOP 09 nezdá jako příliš pravděpodobný. „Už při minulém odkladu od některých politiků – myslím, že nejhlasitější v tomto byl francouzský prezident Macron – zaznělo, že pokud odklad, tak chceme vědět, k čemu bude. Že je nějaký plán, že se něco ve Spojeném království změní a rozhodne se, kterým směrem půjde,“ připomněl.

A považoval by za „nešťastné“, kdyby o tvrdém brexitu rozhodly hlavy evropských zemí. „Naštvání je velké, brzdí to Evropskou unii od rozhodování v jiných důležitých věcech, ale přesto si myslím, že jakkoliv mi chování na druhé straně kanálu přijde dětinské a neprediktabilní, my bychom měli být ti, kdo dají Britům čas na to, aby nalezli pro ně přijatelné řešení. A také snížili škody, které bychom utrpěli my sami,“ dodal europoslanec TOP 09 Niedermayer.