Skupina ČEZ hlásí za první pololetí výrazné zvýšení zisku

Hodnocení výsledků společnosti ČEZ (zdroj: ČT24)

Energetická skupina ČEZ oznámila za první pololetí růst čistého zisku o pětačtyřicet procent na 11,2 miliardy korun. Zvýšení je způsobeno zejména růstem prodejních cen elektřiny a vyšším ziskem z obchodování s komoditami. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl v prvním pololetí 32,1 miliardy, meziročně o devatenáct procent více. Vyplývá to z úterní tiskové zprávy.

„Hospodářské výsledky prvního pololetí naplnily naše ambiciózní očekávání zejména díky dodatečným ziskům z obchodování s komoditami. Daří se nám také postupně naplňovat rozvojové cíle v oblasti energetických služeb. Provozní výnosy Skupiny ČEZ dosáhly 100 miliard korun a meziročně tak vzrostly o 13,8 miliardy korun,“ cituje zpráva předsedu představenstva a generálního ředitele ČEZu Daniela Beneše.

Skupina se v úterý vyjádřila i k celoročnímu výhledu, na což čekají zejména investoři.

„Navzdory snížení očekávané výroby elektřiny potvrzujeme naše ambice na úrovni hospodářských výsledků za celý letošní rok, kdy na úrovni provozního zisku EBITDA očekáváme 57 až 59 miliard korun a na úrovni čistého zisku očištěného o mimořádné vlivy 17 až 19 miliard korun,“ uvedl místopředseda představenstva a ředitel divize finance Martin Novák.

Odraz ode dna?

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer očekává, že vzhledem k delším odstávkám Dukovan bude letošní výroba jaderných elektráren nižší o 0,6 TWh na úrovni 30,6 TWh. Nižší výrobu předpokládá i u uhelných elektráren. 

ČEZ nadále zajišťuje svoje prodeje pro budoucí roky za vyšší a vyšší ceny, což se promítá do nárůstu budoucích realizovaných cen a naznačuje pokračující růst ziskovosti v dalších letech.
Miroslav Frayer
analytik Komerční banky

Hospodářský výsledek ČEZ za druhé letošní čtvrtletí překonal z hlediska ziskovosti očekávání analytiků, o čemž svědčí právě i úterý růst ceny jeho akcií, uvedl hlavní ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda.  I v druhém pololetí bude podle něho hospodaření ČEZu svědčit vyšší cena elektřiny.

Cena velkoobchodní elektřiny postupně roste ze svého dna, na kterém se ocitla v roce 2016. Vyšší ceny velkoobchodní elektřiny se budou v hospodářských výsledcích ČEZ projevovat postupně, tedy i v dalších čtvrtletích během nadcházejících dvou až tří let. Klíčovým důvodem růstu ceny velkoobchodní elektřiny jsou zdražující emisní povolenky Evropské unie, dodal Kovanda.

Analytici očekávali, že si společnost polepší a výsledkově se odrazí od pomyslného dna, na které se dostala v minulém roce. Důvodem je především růst prodejních cen elektřiny a vyšší výroba, mínili.

Loni v prvním pololetí vykázal ČEZ čistý zisk 7,7 miliardy korun při tržbách 86,3 miliardy korun. Letos za stejné období očekávali analytici čistý zisk kolem 11 miliard korun a tržby kolem 100 miliard korun. Majoritním vlastníkem firmy je stát prostřednictvím ministerstva financí - vlastní 70 procent akcií.

V současné době se diskutuje o možné stavbě nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Vláda na začátku července schválila, že investorem má být dceřiná firma ČEZ. Energetická firma ji však bude moci za určitých podmínek předat státu.