Odchod Itálie z eurozóny není ve hře, nechal se slyšet Salvini

O odchodu Itálie z eurozóny se neuvažovalo a neuvažuje. Novinářům to řekl šéf krajně pravicové strany Liga Matteo Salvini. Odmítl tak informaci listu La Repubblica, který napsal, že Salvini v očekávání předčasných voleb připravuje protievropskou kampaň a hrozí, že pokud se nepodaří dosáhnout kompromisu s Bruselem ohledně rozpočtu, odejde Itálie z eurozóny. Liga je vládní strana a list La Repubblica je blízký opozici.

Salvini tento týden uvedl, že stojí o předčasné volby, a Liga oficiálně požádala o jednání o návrhu na vyslovení nedůvěry vládě. A třebaže jsou parlamentní prázdniny, šéf protiimigrační strany nyní naléhá na poslance, aby se vrátili do Říma: „Nic nebrání tomu, aby poslanci pracovali i v polovině srpna. Zákonodárci by měli zvednout zadek a pracovat.“

Hra o předčasné volby vrhá třetí největší ekonomiku eurozóny do politické nejistoty v době, kdy by měly začít přípravy rozpočtu na rok 2020, a investoři se začali zbavovat italských dluhopisů i akcií. V zemi je tato situace navíc přinejmenším netradiční.

Vyvolání předvolební atmosféry v srpnu, kdy má většina Italů dovolenou a v provozu není ani parlament, by totiž bylo nezvyklým a potenciálně riskantním krokem. Jak píše agentura Reuters, italští politici od pádu monarchie v roce 1946 dodržují zásadu, že prázdninový čas svých voličů nenarušují vlastní agendou.

Parlament navíc může rozpustit pouze prezident, kterému by se tento krok mohl podle Reuters příčit, protože v září mají zákonodárci jednat o rozpočtu na příští rok. Pokud se hlasování uskuteční, bude se konat na začátku října – ve stejné chvíli, kdy by vláda měla představit rozpočet Evropské komisi (EK) a parlamentu.

Salvini slibuje snižování daní

Z předčasných voleb by podle dosavadních odhadů vyšla vítězně Liga, které by podle různých průzkumů dalo hlas 38 až 40 procent voličů. Volební preference M5S se propadly na 17 procent. Od voleb loni v březnu se volební preference vládních stran takřka identicky obrátily.

Salvini slíbil příští rok snížení daní o 15 miliard eur (387 miliard Kč). Zatím však není jasné, jak chce vyřešit rozpočtový deficit, který se podle dohody s Evropskou unií má pohybovat blízko dvou procent hrubého domácího produktu (HDP).

V pátek Salvini uvedl, že snížení daní bez ohledu na rozpočtová pravidla EU bude cílem nové vlády vedené Ligou. V sobotu už zvolil smířlivější tón a prohlásil, že Liga chce konstruktivní dialog s EU a přesvědčit Brusel, aby přistoupil na snížení daní.