Představenstvo Českých drah doplní Michal Heřman a Michal Vereš

České dráhy mají po čtyřech měsících opět kompletní představenstvo. Ve středu byli zvoleni Michal Vereš ze Železniční společnosti Slovensko, který bude zodpovídat za provoz Českých drah. Správu majetku pak bude mít na starosti bývalý šéf polské těžební firmy PG Silesia Michal Heřman.

Heřmana a Vereše vybrala komise, ve které vedle předsedy dozorčí rady Moose zasedal další člen rady Karel Pospíšil, náměstkyně ministra dopravy Lenka Voplatková a zástupce z firmy společnosti Contellation Jan Brázda. Tuto firmu si České dráhy najaly pro aktivní vyhledávání vhodných kandidátů.

Podle Moose bylo na začátku výběrového řízení ve hře více než deset kandidátů, jejichž seznam výběrová komise postupně snížila na finální dvojici, kterou v úterý dozorčí rada schválila.

Heřman se oficiálně stane členem vedení Českých drah od středy. V minulosti působil například také v Komerční bance nebo Českém Telecomu. Do loňského roku zastával funkci generálního ředitele a předsedy představenstva společností PG Silesia a MSE.

Vereš do vedení Českých drah nastoupí od 1. března a po celou kariéru působí u železnice. Naposledy působil jako ředitel úseku provozu ve společnosti Železniční společnost Slovensko. V minulosti byl také členem představenstva zodpovědného za provoz slovenských železnic. 

Podle Moose ocenila dozorčí rada u obou kandidátů především jejich zkušenosti v oboru. „U Heřmana to byly například zkušenosti s převody majetků nebo reinženýring ve velkých společnostech, u Vereše zase zkušenosti s osobní i nákladní dopravou nebo optimalizací provozu,“ dodal.

Loni v září skončil v čele drah Pavel Krtek

Představenstvo Českých drah, které má být pětičlenné, bylo nekompletní od loňského září, kdy nově složená dozorčí rada v čele s Petrem Moosem rozhodla o změnách ve vedení podniku. Předsedou představenstva byl tehdy jmenován dosavadní člen vedení Miroslav Kupec, který v čele podniku nahradil Pavla Krtka. Společně s Krtkem skončili i Ludvík Urban a Martin Bělčík.

Rada následně do vedení jmenovala tehdejšího ředitele odboru koncepce a rozvoje osobní dopravy Radka Dvořáka, čímž zajistila usnášeníschopnost představenstva. Vedle Kupce a Dvořáka byl dosud členem vedení ještě Michal Štěpán.

  Personální přesuny v největším dopravním podniku začaly v červenci loňského roku, kdy ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) inicioval změny v dozorčí radě podniku, ve které skončilo pět jejích členů včetně předsedy Milana Ferance (poslanec ANO).

Ťok loni také hovořil o možné privatizaci dceřiných firem Českých drah v čele s ČD Cargo, za což byl ovšem kritizován premiérem Andrejem Babišem (ANO).