Po úterním rozsáhlém výprodeji začaly evropské i americké akcie opět stoupat

Po volném úterním pádu nabraly akcie v Evropě ve středu nový dech a rostly o více než procento. Podobným směrem zamířily také americké akcie, v druhé polovině obchodování však začaly své zisky ztrácet.

Během dne tak stoupaly německý index Dax (získal 1,6 %), francouzský CAC (1,0 %), britský FTSE 100 (1,4 %) i evropský Stoxx 600 (1,1 %). Dařilo se téměř všem sektorům s výjimkou zdravotní péče, která lehce ztrácela, uvedl analytik Komerční banky Jiří Kostka. Dodal, že největší zisky zaznamenávaly telekomunikační společnosti a výrobci luxusního zboží.

Stoupla také pražská burza, o 0,7 procenta. Nejvíce se na tomto růstu podle Kostky podílely akcie nápojářské skupiny Kofola, technologického Avastu a energetické skupiny ČEZ.

Také americké akciové indexy, které v úterý vymazaly letošní zisky, začaly stoupat. Později však přešly na klesající křivku. Dow Jones rostl v podvečer o 0,67 procenta, uzavřel však beze změny oproti předchozímu obchodování. S&P 500 stoupal k jednomu procentu, ale zavíral na 0,3 procentech. Technologický index Nasdaq, v minulých dnech nejvíce zasažený, pak rostl o 1,56 procenta. Obchodování končil se ziskem 0,9 procenta.

Dolar ve středu oslaboval, dolů ho tlačilo jednak posilující euro, jakož i oživení na akciových trzích. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 17:00 odepisoval 0,23 procenta.

Experti uvádějí, že po dvoudenním propadu na newyorské akciové burze, který podporoval takzvané bezpečné měny jako dolar, jen a švýcarský frank, teď americké akcie a zejména technologický sektor zpevňovaly. Na trhu byl patrný zájem o rizikovější aktiva.

Dalším faktorem hovořícím proti dolaru je optimismus, že EU a Itálie dospějí ke kompromisu ohledně rozpočtu této země přesto, že Evropská komise ve středu potvrdila své původní hodnocení, podle něhož je návrh rozpočtu na rok 2019 předložený italskou vládou v závažném nesouladu s doporučeními, která Komise nabídla Římu.

Euru ale pomohl italský premiér Giuseppe Conte, který vyjádřil znepokojení ohledně vládních dluhopisů a přislíbil reformy. Vicepremiér Matteo Salvini už předtím společnou měnu podpořil prohlášením, že možná bude otevřen přezkumu finančních plánů na rok 2019. Později řekl, že k vyjednávání o rozpočtovém schodku ve výši 2,4 procenta hrubého domácího produktu se staví záporně, nicméně jednat se může o některých aspektech rozpočtu.