Propady na všech trzích. V Americe vymazaly akcie své letošní zisky

Hlavní americké akciové indexy vymazaly v úterý všechny své letošní zisky. Například Dow Jones, který zahrnuje třicítku předních akcií, uzavřel obchodování se ztrátou 552 bodů, tedy 2,2 procenta. V pondělí přitom klesl o 1,5 procenta.

Padly také indexy S&P 500 (o 1,8 procenta) a technologický Nasdaq Composite (o 1,7 procenta, v pondělí ztratil tři procenta), informoval web hospodářského listu The Wall Street Journal. 

K propadu přispěly například slabší než očekávané výsledky řetězce Target, klesli i další maloobchodníci Kohl´s, L Brands či Macy´s, dodala americká televize CNBC.

Také evropské akcie během úterního obchodování výrazně oslabovaly, a to zejména kvůli bankovním společnostem a technologickým podnikům. Ve ztrátě tak skončil německý index Dax (1,58 %), který je nejníže od roku 2016. Klesly rovněž francouzský CAC 40 (1,21 %), britský FTSE (1,87 %) i evropský Stoxx 600 (1,14 %).

Rekordního historického minima dosáhly akcie největší německé banky Deutsche Bank. Stalo se tak poté, co peněžní ústav poprvé potvrdil agentuře Reuters, že byl korespondenční bankou pro estonskou pobočku Danske Bank, která je zapletena do skandálu kolem údajného praní špinavých peněz. Reuters také napsal, že německý finanční regulátor BaFin požádal Deutsche Bank o informace k celému případu. Po jejich zhodnocení zváží, zda spustí formální vyšetřování německé banky.

Výrazně oslabila také pražská burza. Index PX klesl v úterý o 1,78 procenta na 1060 bodu. Ztrácely téměř všechny hlavní tituly, nejhůře dopadly akcie Avastu, pojišťovny VIG a Erste Bank. „Máme tu přesně jeden z těch dnů, které jsme jednou za čas očekávali. Během něho si trhy mohutně pustí žilou, a pak to v následujících dnech jen pozvolna více či méně úspěšně dohánějí,“ uvedla ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Před evropskými akciemi uzavřely úterní obchodování ve ztrátách i asijské burzy. Index Nikkei ztratil jedno procento, Hang Seng a Šanghaj dvě procenta. 

Dolar posiloval svou pozici

Dolar v úterý zpevňoval, stejně jako ostatní takzvané bezpečné měny, jako je japonský jen a švýcarský frank. Pomáhají jim výprodeje na akciových trzích a obavy investorů ze zpomalení globálního hospodářského růstu.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce před 17:00 přidával 0,44 procenta na 96,6 bodu. Euro na dolar ztrácelo 0,49 procenta na 1,1398 USD a libra 0,26 procenta na 1,2821 USD. Vůči jenu a franku dolar stagnoval na 112,59 JPY, respektive 0,9944 CHF.

Obchodníci se nicméně domnívají, že dolaru stále hrozí pokles kurzu. Přispívají k tomu výroky některých představitelů americké centrální banky (Fed) i některé zhoršující se ukazatele americké ekonomiky.

Euro zamířilo dolů z dvoutýdenního maxima pod tlakem poklesu evropských akcií, propadu akcií italských bank na nejslabší úroveň za dva roky i výprodeje italských dluhopisů. V uvedenou dobu euro proti jenu oslabilo o 0,43 procenta na 128,36 JPY, na frank ztrácelo 0,4 procenta na 1,1334 CHF.

Pád akcií firmy Apple

Akcie technologické společnosti Apple reagovaly v pondělí poklesem na zprávu listu The Wall Street Journal, že firma snížila v posledních týdnech objednávky na výrobu všech svých tří nových modelů iPhonů, které představila v září.

Od říjnového rekordu již akcie Applu klesly o zhruba 20 procent kvůli slabému výhledu prodeje v posledním čtvrtletí roku a slabému výhledu několika dodavatelů firmy. Ztrácely i další velké technologické a internetové firmy jako Facebook, Amazon.com, Netflix a Alphabet, napsala agentura Reuters.