Roboti nezaměstnanost nepřinesou. Naopak ekonomiku země zrychlí, tvrdí nová studie

Robotizace prospěje, tvrdí studie společnosti Deloitte (zdroj: ČT24)

Robotizace a automatizace ovlivní v příštích letech 51 procent pracovních pozic v Česku. Nezaměstnanost se ale kvůli tomu zřejmě výrazně nezvýší, vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte. Automatizace podle studie přispěje k vytrvalému růstu české ekonomiky.

Auta bez řidiče, roboti hrající basketbal nebo třeba mechanická ryba, která sama plave v oceánu. Umělá inteligence se pomalu stává součástí každodenního života. I proto v Česku rychle přibývá firem, které roboty berou jako součást výroby.

„Ten stroj má daleko větší přidanou hodnotu než člověk: není unavený, nemá přestávky, nedělá chyby. A to se pak dá přenést právě na to, že zaměstnance použijete třeba na služby okolo těch výrobků, na servis a tak dále,“ plánuje viceprezidentka Hospodářské komory Irena Bartoňová Pálková.

Nové technologie nenahrazují pracovníky jen ve výrobě a logistice, ale taky v dalších oborech. Algoritmy v počítačích tak zřejmě brzy nahradí také část právníků, účetních nebo auditorů.

„Vidíme třeba i velké hromadné nahrazování pracovníků ve finančním sektoru, v bankovnictví, pojišťovnictví, na rutinních administrativních úkolech. Takže se dá očekávat v nejbližších letech poměrně velká turbulence na trhu práce,“ odhaduje marketingový manažer společnosti ManpowerGroup Jiří Halbrštát.

Západním zemím robotizace prospěla, tvrdí studie

V západních zemích, které už novodobou průmyslovou revolucí prošly, se model osvědčil. Studie společnosti Deloitte tvrdí, že pokud budou pracovní trhy dostatečně flexibilní a zaměstnanci budou ochotni se přizpůsobit situaci, nebude krátkodobě výrazně růst nezaměstnanost.

„Ty země, které projdou 4. průmyslovou revolucí, to znamená, že jsou značně robotizované, tak to jsou země, které mají minimální nezaměstnanost,“ dodává viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Zanikající pracovní místa by podle studie nahradily jiné pozice v nových technologických oborech, nebo by díky růstu příjmů a poptávky přibyla místa v jiných oblastech ekonomiky.

Ekonomika navíc díky změnám může růst rychleji. „Pokud by neexistovala žádná robotizace, rostli bychom zhruba dvouprocentním tempem v příštích patnácti letech. Pokud ale využijeme potenciál robotizace, mohli bychom růst tempem téměř dvojnásobným,“ věří autor studie a hlavní ekonom Deloitte David Marek.

Potenciál ekonomiky by se do roku 2033 zvýšil o 78 procent. Bez využití robotizace by byl růst podle studie dvakrát nižší.

Za poslední čtyři roky, kdy vytrvale meziročně rostl český hrubý domácí produkt, se totiž roční růst ekonomiky pohyboval podle Českého statistického úřadu od 2,5 do 5,4 procenta, a v průměru tedy činil zhruba 3,8 procenta.

V Česku přitom stále zbývá 240 tisíc neobsazených pracovních míst a nové pracovníky se firmám už najít nedaří. Především menší firmy se ale zavedení automatizované výroby zatím bojí – odrazují je poměrně vysoké pořizovací náklady.