Ministři zřejmě plánované úspory ve svých rozpočtech nakonec nenajdou

Ministři zřejmě plánované úspory nakonec ve svých rozpočtech nenajdou (zdroj: ČT24)

Ministři ve svých rozpočtech nenajdou plánovaných 10 miliard z nespotřebovaných výdajů, které měli podle koaliční dohody poslat do státního rozpočtu na příští rok. České televizi to řekl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Podle jeho odhadů budou úspory o jednu až dvě miliardy nižší. Vysvětluje to hlavně tím, že některé výdaje už jsou na příští rok nasmlouvané dopředu. Samotná vláda navíc nesmí škrtat peníze prezidentské kanceláře, sněmovny, Senátu ani třeba Ústavního soudu.

„Rezerva, kterou pan premiér, a tedy vláda, dostane k dispozici, je v rozsahu 8 až 9 miliard,“ uvedl ministr financí Ivan Pilný (ANO). Ministři navíc upozorňují, že v některých resortech bude nalezení úspor problém.

Třeba ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) by měla poslat do rozpočtu dvě miliardy a odmítá vzít jejich část ze sociálních služeb. Škrty se nelíbí ani ministru zdravotnictví Miloslavu Ludvíkovi (ČSSD), který varuje před tím, že bude muset zastavit veškeré investice. Výhrady má ale i ministr dopravy Dan Ťok (za ANO).

Ministerstvo kultury má vracet část peněz vyčleněných na opravu Národního muzea

Kompletní oprava Národního muzea v Praze za víc než jednu a půl miliardy začala na jaře 2015 s ročním zpožděním. Díky tomu zbyly Ministerstvu kultury v letech 2014 a 2015 v rozpočtu stovky milionů. Teď bude muset ministerstvo část z těchto peněz vrátit do státního rozpočtu.

„Mohli bychom to dát z té oblasti na národní kulturní poklad. Protože ne všechno se vyčerpalo,“ přemýšlí ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Plánované otevření muzea na podzim 2018 by ale vracením peněz být ohrožené nemělo. Placení posledních faktur se přesune do roku 2019.

Už v lednu při inspekční cestě premiéra Sobotky konstatoval šéf Národního muzea Michal Lukeš, že od začátku prací jde stavba – i přes svou složitost – podle plánu. „Je to velice náročná stavba. Myslím, že jedna z nejnáročnějších staveb, která vůbec v České republice probíhá,“ uvedl.

obrázek
Zdroj: ČT24

Nejvíce peněz má dát MPSV

Celkem plánuje Ministerstvo kultury vrátit do státního rozpočtu skoro půl miliardy. S víc než 600 miliony pak počítá ministr dopravy. „Musím něco ošidit, jinými slovy, já ty peníze seberu z výstavby nových akcí, protože když vláda rozhodne, tak můj hlas proti ničemu nepomůže, ale není to fér,“ konstatuje ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO).

Nejvíc neutracených peněz, přes dvě miliardy, ale má podle plánu Ministerstva financí vrátit Ministerstvo práce a sociálních věcí. Ministryně Michaela Marksová (ČSSD) k tomu ale má výhrady. „Návrh Ministerstva financí se mi nelíbí. Nesouhlasím, aby se to bralo ze sociálních služeb,“ říká.

Z Ministerstva zemědělství musí šéf resortu Marian Jurečka (KDU-ČSL) poslat na Ministerstvo financí celkem 840 milionů korun. Tuto částku mají vykrýt peníze z Lesů České republiky. Celkem chce Ministerstvo příští rok od Lesů přes tři miliardy korun.

„Pokud se nám to podaří dokrýt z odvodu z Lesů České republiky, budeme pro příští rok z hlediska hlavních priorit schopni všechno pokrýt,“ říká ministr zemědělství.

obrázek
Zdroj: ČT24

Ministr financí připouští, že o konečných číslech nakonec rozhodne až vláda. „Určitě ten rozpočet ještě není hotov. My v tuto chvíli mobilizujeme zdroje proto, abychom vyřešili problémy resortů,“ říká k tomu předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Opozici se způsob sestavování rozpočtu nelíbí

Uspořených 8 až 9 miliard chtějí koaliční strany poslat vysokým školám, vědcům nebo na stavbu silnic a dálnic. Způsob sestavování rozpočtu kritizuje opozice. Nelíbí se jí, že vláda vyčerpala všechny rezervy na růst platů státních zaměstnanců a peníze na další priority hledá těsně před schvalováním rozpočtu.

„Tak je to samozřejmě pozdě, rozpočet se připravuje špatnou metodou, že každý si napíše, kolik chce,“ říká předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se vláda chová úplně stejně jako rodina, která si nejdřív koupí drahou zahraniční dovolenou a pak zjistí, že nemá na opravu střechy, kterou jí teče do kuchyně.

„Na rozpočtovou prioritu se hledají zdroje plánovitě, ne na poslední chvíli,“ dodává místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Už v pondělí projednají ministři rozpočet se zástupci odborů a zaměstnavatelů. Vláda by pak měla schválit nejdůležitější zákon roku 25. září.