Po šesti minutách u soudu bylo hotovo. Správce OKD neuznal pohledávku za 1,22 miliardy

Při druhém přezkumném jednání ve věci insolvenčního řízení s těžební společností OKD se u Krajského soudu v Ostravě probíraly jen dvě pohledávky. Šlo o pohledávku polské společnosti Kopex ve výši 153 360 korun, kterou insolvenční správce Lee Louda uznal, a pohledávku společnosti Veolia Průmyslové služby za 1,22 miliardy korun, již odmítl. Odmítnutí věřitelé mají lhůtu na to, aby se uznání svých údajných nároků domáhali soudní žalobou.

Veolia Průmyslové služby žádá 1,22 miliardy za nedodržení takzvaného účiníku kosinus fí, jenž vyjadřuje rozdíl mezi dodanou a skutečně využitou energií, který velké firmy musí kompenzovat. Veolia tvrdí, že jí kompenzační zařízení, která společnost OKD používá, patří. To insolvenční správce odmítl. Podle jeho vyjádření v insolvenčním rejstříku při dřívějším odštěpení společnosti NWR Energy (nynější Veolia Průmyslové služby) zůstala kompenzační zařízení v majetku OKD.

Soud však v úterý o ničem nerozhodoval. Šlo v podstatě o procesní úkon, přednesením u soudu zástupce insolvenčního správce Ivo Šotek toto rozhodnutí formálně potvrdil.

Šotek dále řekl, že se může stát, že se bude muset uskutečnit ještě další přezkumné řízení, pokud na soud přijde jiná pohledávka, přestože lhůta pro jejich podání už uplynula. „Teoretická možnost je, že se přihlásí někdo z věřitelů z Evropské unie, protože tam ta dvouměsíční lhůta není daná,“ vysvětlil. 

  • Z informací v insolvenčním rejstříku vyplývá, že v posledních dnech přihlásili věřitelé soudu několik dalších pohledávek. Jednu z nich přihlásila i Veolia Průmyslové služby. Po OKD chce téměř 3,63 miliardy korun jako náhradu škody kvůli odmítnutí plnění Rámcové smlouvy o dodávkách a službách. Další pohledávky přihlásily paskovská společnost Green Gas DPB, která žádá 342 milionů korun, a slovenská firma U. S. Steel Košice, jež požaduje 14 milionů korun.

OKD je v úpadku od června

Společnost OKD poslal soud do úpadku v červnu. Insolvenční návrh na sebe podala sama firma poté, co se vinou klesajících cen uhlí a předluženosti dostala do existenčních potíží. Pohledávky vůči OKD přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 20 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

První přezkum pohledávek u Krajského soudu v Ostravě proběhl už 10. srpna. Tehdy bylo jednání vzhledem k počtu pohledávek náročnější. I tehdy ale soud potvrdil stanovisko insolvenčního správce, jenž popřel pohledávky ve výši přes 17 miliard korun z celkového objemu 20 miliard

Na soud po prvním přezkumném jednání dorazilo 20 žalob, jimiž věřitelé žádají uznání svých pohledávek. Žaloby se týkají pohledávek celkem za zhruba 13 miliard korun. Spory začne soud projednávat zřejmě počátkem příštího roku. Některé pře se ale mohou táhnout i několik let, například ta o nejvyšší částku, již podala banka Citibank.

Žádá uznání pohledávek za více než deset miliard korun, kterou již dříve Louda neuznal. Citibank zastupuje držitele dluhopisů vydaných společností New World Resources. Ta je majitelem společnosti OKD, jež za dluhopisy ručila.

Věřitelé v srpnu společnosti OKD povolili reorganizaci, vedení firmy nyní vypracovává reorganizační plán. V dolech OKD se dál těží uhlí a pracuje tam i s dodavatelskými firmami asi 12 000 lidí.