OKD: Horníci dostanou mzdy za červen, v červenci ale může být firma bez peněz

Firma OKD, která je v úpadku, vyplatí svým zaměstnancům mzdy za červen v plné výši a v řádném termínu. Vedení těžební společnosti OKD to v pátek oznámilo předsedům odborových organizací. „Zaměstnanci během příštího týdne obdrží na své bankovní účty mzdu za minulý měsíc v plné výši,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. Pak ale firma očekává, že bez pomoci státu další výplaty zaměstnancům nevydá.

„Co se týče mezd za uplynulý měsíc červen, s největší pravděpodobností se nám podaří dostatek finančních prostředků zajistit,“ potvrdil informaci ve čtvrtek předseda představenstva a generální ředitel OKD Dale Ekmark.

„Výhled pro měsíc červenec a srpen je ale horší s ohledem na to, že budou nižší příjmy za uhlí. Bez cizí pomoci to v letním období nezvládneme,“ sdělil předseda hornických odborů OKD Jaroslav Pytlík s tím, že bližší informace budou známy v pondělí. „Máme jednání s premiérem České republiky a s ministry v Praze,“ dodal.

Firma, která dál těží uhlí, se potýká se nedostatkem finanční hotovosti. Insolvenční návrh na sebe podala sama, uvedla v něm, že má u nejméně 650 věřitelů dluhy dohromady za více než 17 miliard korun a své závazky nedokáže plnit. Majetek firmy nedosahuje hodnoty ani sedmi miliard korun. U soudu už své pohledávky přihlásilo kolem 450 věřitelů.

OKD: Budou výplaty za červenec?

Peníze za květen již horníci dostali, se mzdami za červenec by už ale mohl být problém. „Po červenci nastane extrémně kritická finanční situace a OKD bude potřebovat přístup k externímu úvěru, aby mohla nadále fungovat a pokračovat v reorganizaci,“ sdělil Ekmark.

Vedení OKD chce reorganizaci

Vedení OKD podporuje variantu, aby se úpadek firmy vyřešil reorganizací. „Aby mohla být reorganizace úspěšná, budeme v tomto procesu nevyhnutně potřebovat spoluúčast vlády, místní samosprávy, našich dodavatelů a odběratelů a našich zaměstnanců.

OKD bude v případě reorganizace pro financování svých provozů během roku 2016 potřebovat externí úvěr v rozmezí 700 milionů až jedné miliardy korun,“ uvedl Ekmark. Existuje podle něj vysoké riziko, že by jinak firma musela zastavit provoz. Podnik již také začal dělat administrativní kroky k uzavření Dolu Paskov.

Uvědomujeme si, že aby mohla být reorganizace úspěšná, budeme v tomto procesu nevyhnutně potřebovat spoluúčast vlády ČR, místní samosprávy, našich dodavatelů a odběratelů a našich zaměstnanců.
Dale Ekmark
generální ředitel OKD

O budoucnosti OKD bude rozhodovat věřitelský výbor. Schůze věřitelů se koná 10. srpna. Do té doby soud ustanovil předběžný věřitelský výbor, jehož členy jsou český stát prostřednictvím České správy sociálního zabezpečení, zdravotní pojišťovna Revírní bratrská pokladna a firma Advanced World Transport (AWT). Vláda se zabývá tím, zda a kolik peněz stát firmě půjčí, aby měla na provozní výdaje.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) v pátek připustil, že by stát mohl těžební společnosti OKD poskytnout finanční pomoc při případné reorganizaci. Bude ale chtít garanci navrácení peněz. Babiš přitom před tím jakoukoliv půjčku OKD odmítal.

„Já jsem s vedením jednal, dali mi nějaký výhled cashflow do konce srpna, který byl pozitivní. Několik týdnů na to zase změnili názor, takže ten management ve mně nevzbuzuje moc velkou důvěru. Je to soukromá firma, my nemůže poskytovat půjčky, aby to nebyla nepovolená státní pomoc. Diskutujeme o tom jednak s právníky, a v pondělí 11. července k tomu bude speciální porada,“ řekl Babiš.

OKD se dostalo do existenčních potíží kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Nyní v něm i s dodavatelskými zaměstnanci pracuje asi 12 000 lidí. Majitelem OKD je společnost New World Resources (NWR), kterou vlastní skupina Ad Hoc Group (AHG).