Nákup letounů F-35 zajistí podle Žáčka bezpečnost Česka. Růžička se obává navýšení ceny

Události, komentáře: Česká armáda chce nakoupit letouny F-35 (zdroj: ČT24)

Nákup letounů F-35 zvýší podle předsedy sněmovního výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka (ODS) bojeschopnost armády i efekt odstrašení. Vláda o něm má rozhodnout do měsíce. Přestože pořizovací cena vychází podle armády podobně jako u jiných typů letounů, místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) upozornil v Událostech, komentářích na provozní náklady, které mohou být u F-35 daleko vyšší. Česko se Spojenými státy jedná o nákupu 24 kusů letadel, sloužit by měla aspoň čtyřicet let.

„Porovnávali jsme celkem sedm typů letounů, oslovili jsme čtyři vlády pro jejich nabídku a pak jsme hodnotili jednotlivá kritéria. F-35 vyšla jako nejlepší volba pro budoucnost nejenom českého letectva, ale i armády,“ prohlásil zástupce ředitele sekce rozvoje sil ministerstva obrany generál Jaroslav Míka.

Uvedl také, že cenová nabídka letounů F-35 nebyla nejdražší, i když se často objevuje kritika, že by například švédské gripeny vyšly levněji. „Zástupci švédské vlády nám předložili nabídku, kdy – když se porovnala s F-35 – americký stroj vyšel i díky svým schopnostem jako lepší a dlouhodobější pro budoucnost,“ poznamenal Míka s tím, že Česko rozhodně není jediná země, která k tomuto závěru došla.

Zmínil, že letoun může operovat v prostředí, jaké je nyní například nad Ukrajinou, kromě obrany území zajistí také podporu pozemních sil.

Důvody vojenské versus ekonomické

Pavel Růžička nezpochybňuje vyspělost F-35, vadí mu ale, že se o jejich nákupu nevede politická debata. „Víme o tom, že F-35 má určité problémy. Jakým způsobem naše vyjednávací strana k tomu bude přistupovat? Nebudeme ty problémy mít i tady? Není to o tom podepsat pět papírů, protože je to v režimu důvěrné,“ kritizuje podobu jednání.

Opoziční poslanec také upozornil na fakt, že první letadla budou v Česku v pohotovosti až okolo roku 2035, což je dvanáct let. Situaci přirovnal k nákupu nového automobilu. „Buď bude v podobě, jak jsem si jej před lety nakonfiguroval a bude technologicky zastaralý, nebo přijde v nové podobě. Ale to už přece nebude za stejné peníze,“ podotkl Růžička. Nepochybuje ale o tom, že se musí nadzvukové letectvo modernizovat.

Zmínil také, že Švýcarsko, i když už má podepsanou smlouvu na nákup F-35, zvažuje, zda k němu nevypíše referendum. Země by měla ročně na provoz a údržbu letounů vynakládat více než deset milionů dolarů. „Chci, aby nám vysvětlili, zda nemůže po podpisu smlouvy dojít k dvaceti nebo třicetiprocentnímu nárůstu, jako se to stalo Švýcarsku nebo Norsku,“ žádá po vyjednávacím týmu Růžička.

Žáček opozičního poslance ujistil, že tým pověřený resortem obrany, který vyjednává s Američany, udělal velmi pečlivou práci. A je podle něj logické, že vláda zveřejní všechny informace k nákupu až poté, co ho schválí, či nikoliv. Domnívá se ale, že kabinet nákup F-35 podpoří.

Reagoval také na výtky Růžičky ohledně ceny, která byla podle Žáčka navržená ze strany americké vlády pro všechny státy stejně. „Byl proveden výpočet celého balíku a došlo se k závěru, že je nejlevnější, nejefektivnější a že F-35 bude stroj, který nám zajistí buď odstrašení nepřítele, anebo nám zajistí vítězství, protože to bude stroj, který bude schopen fungovat ještě do čtyřiceti až padesáti let na vysoké úrovni a plnit plány, které očekává jak Česká republika, tak NATO,“ konstatoval Žáček. 

„Bylo nám řečeno, že tam jsou desítky rizik a Amerika nám neřekla veškeré informace, které sdělí až po podpisu smlouvy,“ reagoval Růžička. „Když si koupíme 24 letadel, tak víme, že v průměru dvanáct bude uzemněných, že nebude moci létat,“ dodal.

Žáček zopakoval, že nemá ohledně nákupu F-35 žádné pochybnosti. Je přesvědčený o tom, že se podařilo vyjednat dobré podmínky. „Techniku budeme zavádět v době, kdy končí životnost gripenů, tedy po roce 2030. A v té době bude na potencionálním evropském válčišti pět set až šest set kusů těchto letounů u jiných armád,“ uzavřel.