ODS v novém modelu Kantaru dál oslabila, ANO by přesáhlo třicet procent

V dubnovém volebním modelu agentury Kantar potvrdilo hnutí ANO svou čelní pozici a ještě posílilo. Na zvětšení rozdílu mezi prvním a druhým v pořadí mělo ale vliv hlavně oslabení ODS. Celkem by hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny tentokrát překonalo osm politických subjektů. Průzkum, který ukazuje aktuální rozložení politické podpory, zpracovala agentura Kantar CZ pro Českou televizi.

Hnutí ANO dosáhlo v novém modelu 30,5 procenta, oproti výzkumu v minulém měsíci je to o procentní bod více. ODS na druhé pozici oslabila podle modelu o tři procentní body na sedmnáct procent. Beze změny jsou Piráti, kteří by měli jedenáct procent. SPD by získala devět procent, což je o procentní bod lepší zisk než v březnovém modelu.

Mírně lepší výsledek by mělo také hnutí STAN se šesti procenty a ČSSD s 5,5 procenta. Sociální demokracie tak druhý měsíc v řadě dosahuje v modelu pětiprocentní hranice, jejíž zdolání je podmínkou pro vstup do Poslanecké sněmovny. V posledních volbách do dolní komory se přitom přes tuto hranici nedostala. Na pěti procentech by byla TOP 09 díky růstu o procentní bod a KDU-ČSL, která si polepšila dokonce o dva procentní body. Autoři průzkumu nicméně upozorňují, že u všech stran kolem pětiprocentní hranice je vstup do sněmovny velmi nejistý.

S 2,5 procenta by se umístila Přísaha Roberta Šlachty a KSČM, na dvou procentech by byli Zelení a PRO 2022.

Od vládních stran k opozici

Autoři výzkumu poznamenávají, že v posledních měsících začíná přibývat voličů, kteří se přesouvají mezi vládními a opozičními stranami, konkrétněji k hnutí ANO, což se dříve dělo spíše zřídka.

„Více než polovinu nových voličů ANO nyní tvoří právě ti, kteří dříve preferovali některou z vládních stran. Mezi důvody je dobře patrná obecná jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění programu a podobně,“ doplňují.

ANO by porazilo i koalici SPOLU

Za situace, že by se voleb v době sběru dat zúčastnila koalice SPOLU (složená z ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) tak jako v roce 2021, ovšem už ne koalice Pirátů a STAN, by první pozice stále připadla hnutí ANO. Mělo by 31 procent, což by ve srovnání s volbami bylo o čtyři procentní body více.

SPOLU by získalo 25 procent, Piráti 11,5 procenta, SPD 9,5 procenta, STAN 6,5 procenta a ČSSD 5,5 procenta.

Volební model s hypotetickou koalicí
Zdroj: stat. chyba ±1/1 až ±3/Kantar CZ pro ČT/tech. CATI/17. 4. až 5. 5. 2023/5 p. b./964 resp.

Růst modelované účasti

Pokud by se konaly volby do Poslanecké sněmovny v době sběru dat, pak by o deklarované volbě bylo pevně rozhodnuto 42 procent dotázaných. Třetina by své rozhodnutí spíše neměnila. Zbylá čtvrtina pak říká, že by své rozhodnutí možná nebo pravděpodobně ještě změnila.

Podle modelu by se sněmovních voleb, pokud by se konaly v době sběru dat, zúčastnilo 63,5 procenta občanů. Představuje to nárůst nad dlouhodobý průměr a zároveň nejvyšší modelovanou účast od voleb v roce 2021.

ZPRÁVA KE STAŽENÍ: 84. vlna průzkumu Trendy Česka – volební model

  • Aktuální průzkum pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka provedla společnost KANTAR CZ, s. r. o. Sběr dat probíhal ve dnech 17. 4. až 5. 5. 2023 na reprezentativním vzorku 1200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, kraj, vzdělání, místo bydliště).
  • Do volebního modelu pro jednotlivé strany vstoupilo 981 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.
  • Do volebního modelu počítajícího s koalicí vstoupilo 964 respondentů. Jedná se o respondenty, kteří nevylučují svou účast ve volbách a nepovažují za pravděpodobné, že volbu své preferované strany změní. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,5 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu.