„Falešné, mimo a zásadně špatné,“ plísní Klaus vládní úspory. „Jako prodejci hrnců,“ kritizuje Středula

Předseda ČMKOS Středula a bývalý prezident Klaus k vládním úsporám (zdroj: ČT24)

Podle bývalého prezidenta Václava Klause je plánovaný konsolidační balíček, který ve čtvrtek představila vláda, pouze hrou na škrty a nepřináší nic konkrétního. Premiér Petr Fiala (ODS) podle něj vytváří „mlhu“ a tváří se, jako by se nic nedělo. Vyzval ho proto, aby před lidmi místo zavalení čísly vystoupil s tím, že nutné kroky pro zastavení zadlužování budou společnost muset bolet. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula plánované vládní změny rovněž vnímá negativně a stěžuje si na nedostatek komunikace. Počítá s tím, že odbory přistoupí ke stávkové pohotovosti.

Úsporný vládní balíček a návrh změn v důchodovém systému, které vláda představila ve čtvrtek, nepovažuje bývalý prezident Václav Klaus za zásadní krok, který by od pravicové vlády očekával. Dokázala to více než dvě a půl hodiny trvající tisková konference, která podle něj byla zbytečně teatrální. Kabinet s opatřeními přichází velmi pozdě, myslí si. 

„Je to zhruba dvacet měsíců po volbách. Vládě zbývá osmadvacet měsíců. Čtyřicet procent svého času prohrála a najednou se probudila,“ zhodnotil s tím, že jednotlivá opatření a jejich prezentaci považuje za „falešné, mimo a zásadně špatné.“ 

Největším problémem navrhovaných změn je podle něj to, že je jen hrou na škrty, o kterých se bude jednat několik dalších měsíců a nejsou vůbec konkrétní. Doplnil, že ve funkci předsedy vlády v roce 1990 i v roce 1997 představil mnohem významnější škrty, které mohly druhý den fungovat, což se nyní neděje. 

Vláda přešlapovala na místě a pokračuje dál, kritizuje Klaus

Exprezident přiznává, že vláda kvůli rekordně vysokému deficitu rozpočtu škrtat musí, podle něj ale veřejnost pouze zavalila zbytečnými čísly a do nutných změn ve fiskální politice zbytečně „zapletla“ i změny v důchodovém systému. „Jestli někdo přešlapoval na místě, tak to byla téměř dvacet měsíců nynější vláda,“ uvedl ve vysílání ČT s odkazem na tiskovou konferenci, kde za váhání vláda kritizovala své předchůdce.

Podle Klause je řešení jednotlivých miliard míjením podstaty problémů s rozpočtem. „Nehledejme miliardy, hledejme zásadní změnu našeho systému. Máme inflaci a zaplést do celé té akce jakousi fiktivní důchodovou reformu panem Jurečkou je úplné pomíjení věci,“ apeloval. Prezentaci změn by pak chtěl z názvu „Za pět minut dvanáct“ podle vzoru amerického filmu přejmenovat na „V pravé poledne.“ Jediný rozdíl vidí v tom, že premiér Petr Fiala (ODS) se podle něj tváří, jako že se nic neděje, což považuje Klaus za úsměvné. 

Vláda ztratila paměť, říká Středula

Podobu plánovaných změn už dříve kritizoval šéf největší odborové centrály Josef Středula, který ve vysílání ČT zopakoval, že kabinet se na nynějším strukturálním deficitu podílel i v předchozím volebním období, když zrušil superhrubou mzdu. Výpadek těchto příjmů se podle něj nyní zbytečně snaží najít v oblastech, které se citelně dotknou zaměstnanců a živnostníků. 

„Na tiskové konferenci vláda fungovala jako podomní prodejci hrnců, kteří vysvětlují, že to je to nejlepší, co mohla udělat. Až po tiskové konferenci jsme se začali dozvídat, co do návrhů skutečně dali,“ stěžoval si. Kritizoval také podle něj nejasné vymezení sazeb DPH.  

Právě jiné kategorie daní podle Středuly pouze přinesou další zdražování a přesun některých položek do nižší sazby naopak žádné statky nezlevní. „Mám pocit, že všichni ve vládě ztratili paměť, co udělali na příjmové i výdajové straně rozpočtu,“ míní. 

S tím nesouhlasí exprezident Klaus, podle nějž za deficit může pouze špatné hospodaření na výdajové straně rozpočtu. „Nezdůrazňoval bych, kdo to zaplatí. Vytvořili jsme si deficity, které někdo zaplatit musí. Vláda musí vystoupit s jasným projevem, co je špatného v ekonomice, vysvětlit lidem, že se nedá nic dělat, než že je to zabolí. Tvářit se, že se nic nebude dít, je legrační,“ poznamenal. 

Středula rovněž zmínil, že je mylné očekávat, že díky škrtům dojde česká ekonomika k prosperitě. „Výsledek je, že máme deficit větší a větší. Je to chyba vlády. Nebojovala s inflací a stále nebojuje,“ řekl. 

Vedení největší odborové centrály kvůli tomu podle něj doporučilo svým kolegům vyhlášení stávkové pohotovosti. V případě, že nebude vláda lépe komunikovat s odbory a dalšími sociálními partnery, jsou jejich členové podle Středuly připraveni k dramatičtějším krokům.

„Na 26. června chystáme manifestační mítink ČMKOS. Jestli vláda nebude komunikovat, tak jako dosud, dá se očekávat, že situace bude dramatičtější. Stabilizaci nevidím, vidím jen další a další výkřiky,“ zmínil.