Janeček se kvůli prezidentským volbám znovu obrátil na Ústavní soud

Podnikatel Karel Janeček se znovu obrátil na Ústavní soud (ÚS) v souvislosti s volbou prezidenta republiky, kterou vyhrál Petr Pavel. Janeček chtěl sám kandidovat, vnitro jej ale kvůli nedostatku platných podpůrných podpisů do volebního klání nepustilo. Už před hlasováním se neúspěšně domáhal registrace u soudů, včetně ústavního. Podnět k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) podal i po volbách, ale neuspěl. A právě proti stručnému usnesení NSS směřuje další ústavní stížnost. Janeček ji podal začátkem dubna. V pondělí se záznam objevil v přehledu plenárních věcí na webu ÚS.

Soudcem zpravodajem se podle rozvrhu práce stal Pavel Šámal. Vzhledem k tomu, že jde o volební problematiku, bude rozhodovat celé plénum, tedy sbor všech soudců ÚS.

Janeček se domnívá, že vnitro chybovalo, když mu kandidaturu neumožnilo. Hrubě to prý ovlivnilo výsledek voleb. Poukazoval také na nerovnost mezi kandidáty s podporou poslanců či senátorů a kandidáty občanskými, kteří potřebují získat nejméně padesát tisíc platných podpisů. Po volbách kvůli tomu Janeček zpochybnil zvolení Pavla prezidentem. NSS už se ale jeho argumenty podruhé nezabýval, protože je vypořádal už před volbami, ve specifickém typu řízení, kde soud přezkoumává registrace kandidátních listin.

„Navrhovatel nemůže v řízení o vyslovení neplatnosti volby prezidenta úspěšně uplatnit argumentaci ohledně svého ‚nevpuštění‘ do prezidentské volby,“ stálo ve stručném usnesení NSS. Janeček poté v únoru řekl, že se chce obrátit do Štrasburku a věří, že tam uspěje. Výsledek lednových voleb hlavy státu a zvolení Pavla ale prý respektuje, jde mu o spravedlnost a příští volby.

Podnikatel a matematik loni vnitru předložil na podporu své kandidatury přes 73 tisíc podpisů. Úřad při kontrole část vyřadil, a Janeček tak spadl pod zákonem stanovenou hranici podpisů vyžadovaných pro takzvané občanské kandidáty. Rozhodnutí napadl u NSS, který sice některé podpisy vrátil do hry, i tak ale Janeček stanovenou hranici těsně nezdolal – na rozdíl od podnikatele Karla Diviše, kterému soud kandidaturu nakonec za podobných okolností umožnil. Janeček před volbami neuspěl ani u ÚS, což jej prý šokovalo.

Voleb prezidenta se nakonec účastnilo devět kandidátů, ve druhém kole s výrazným náskokem porazil bývalý představitel armády a NATO Pavel expremiéra a předsedu ANO Andreje Babiše.