Praha uzavřela protipovodňová vrata. Toky zůstávají po vydatných deštích dál rozvodněné

Události: Rozvodněné toky v Česku (zdroj: ČT24)

Kvůli zvyšující se hladině Vltavy uzavřela Praha náplavky u řeky i protipovodňová vrata na Čertovce. Reaguje tak na zvyšující se hladiny na středních a dolních tocích s tím, jak odtéká voda po deštích z posledních dní. Hranice bdělosti stále platí na desítkách míst, druhý pohotovostní stupeň vyhlásili vodohospodáři u dvou lokalit.

Kvůli vzestupu hladiny Vltavy  pražský magistrát a Povodí Vltavy preventivně uzavřely ve městě protipovodňová vrata na Čertovce a náplavky. Hladina řeky by v nejbližších hodinách měla dosáhnout na první povodňový stupeň. Po jeho překročení bude přerušen i provoz přívozů. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Průtok by podle něj neměl přesáhnout 550 metrů krychlových za sekundu.

U zavírání protipovodňových bran Čertovky asistovali i potápěči pražských hasičů. „Hasiči nejprve vyčistili kolejnici vrat a připravili vrata na uzavření. Vrata se uzavřela v 18 hodin. Pro hasičské potápěče je to rutinní činnost, uzavření vrat se trénuje pravidelně včetně pravidelného čištění kolejnice,“ poznamenal mluvčí hasičů Martin Kavka.

„Podnikáme v tuto chvíli běžná preventivní opatření s ohledem na vysoké srážky v uplynulých dnech. V nejbližších hodinách by sice neměly nastat další výrazné srážky, ale mohly by se objevit v následujících dnech,“ doplnila náměstkyně pražského primátora Jana Komrsková (Piráti). Dodala, že přítok z Vltavské kaskády se měl začít zvyšovat v neděli kolem osmé hodiny večer. Náplavky byly uzavřeny na Praze 1, 2 a 5.

Labe omezilo dopravu v Děčíně, voda zaplavila silnici

Už ráno se v Děčíně vylilo Labe, o dramatickou situaci nicméně nešlo. „Silnice na Dolní Žleb vede těsně na úrovni Labe, i za sucha je téměř na úrovni vody,“ řekl mluvčí děčínského magistrátu Luděk Stínil. Voda tak komunikaci zaplavuje při každém silnějším dešti.

„Městští strážníci silnici v 8:50 uzavřeli, lidi se do Dolního Žlebu dostanou už jenom vlakem, protože nejezdí ani přívoz mezi Dolním Žlebem a Hřenskem, ten se zastavuje, už když je Labe na třech metrech,“ doplnil v ranních hodinách mluvčí města.

Obyvatelé Děčína byli podle Stínila upozorněni už v pátek, na základě výstrah se zaplavení silnice čekalo. „Přesunuli jsme do Dolního Žlebu hasičskou cisternu, kdyby došlo k požáru, aby tam byli hasiči. Zároveň mají hasiči k dispozici člun, kdyby bylo potřeba se tam dostat,“ dodal. Voda se vylila také na parkovišti na labském nábřeží. Voda by v severočeském Děčíně měla podle Jiřího Macha, vedoucího provozního střediska Povodí Labe – Děčín, kulminovat v pondělí během dne. 

Hladina Labe v odpoledních hodinách výrazně klesla, web Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) aktuálně hlásí povodňový stupeň číslo jedna (bdělost) v oblasti Kostelce nad Labem. Povodí Labe také dodalo, že většina přehradních nádrží je zcela zaplněná. Výjimkou jsou Křižanovice a Hamry na Chrudimce, kde je zásobní prostor ještě zčásti volný.

Díky vydatným dešťům je nasycená půda, podle hydrogeologů to oddálí nástup jarního sucha minimálně o další měsíc. „Pokud by dále pršelo intenzivně, hrozilo by zvyšování povodňových stavů,“ připojuje varování před dalšími dešti klimatolog a člen týmu Intersucho Pavel Zahradníček. Meteorologové tvrdí, že vydatnější deště by v příštích dnech přijít neměly a klesat začnou i hladiny řek. Povodňová bdělost platí v několika regionech včetně Prahy do úterního dopoledne.

Druhý stupeň pohotovosti je v platnosti na dvou místech po Česku

Druhé povodňové stupně (pohotovost) jsou v neděli po obědě hlášeny na dvou místech toku řeky Dyje, konkrétně v oblasti Vodního děla Nové Mlýny a v Břeclavi-Ladné v Jihomoravském kraji. Pohotovostní stupeň po odpoledním měření ve 14 hodin v neděli skončil pro řeku Jihlava v Bransouzích v Kraji Vysočina, později i po měření z Moravské Dyje v Jihočeském kraji.

K běžným úrovním se vrátily i téměř všechny řeky na východě Čech. Nejnižší, první povodňový stupeň už platí pouze na Loučné v Dašicích. Podle Povodí Labe bude odvolán v pondělí ráno. Během soboty platil druhý povodňový stupeň na Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích. Na dalších místech na východě Čech hladiny dosáhly prvního stupně povodňové aktivity.

Déšť zvedal hladinu i Jedovnického potoka v Moravském krasu, v tamní Býčí skále zaplavil dokonce některé její části. Voda v jeskyni stoupla o desítky centimetrů a zvýšila průtok, který je v běžném stavu zhruba 60 litrů za vteřinu. V době největšího proudu vody to bylo až 500 litrů za vteřinu.

Jeskyňáři v tom ale vidí výhodu. Říkají, že pokud by byly průtoky nízké, zanesla by voda do skály nečistoty a sedimenty, které se v ní usazují. „Pokud ale přijde velká voda, jeskyní proteče a vynese to, co se v ní usadilo, celou ji pročistí,“ popisuje Jiří Svozil, předseda České speleologické společnosti Býčí skála.