Česká televize rozšíří regionální zpravodajství o severovýchod a jihozápad Čech

Česká televize od pondělí 3. dubna spustí další dvě verze regionálního zpravodajství. Půjde o vysílání pro jihozápadní část Čech a severovýchod Čech, informoval předseda Rady ČT Karel Novák. Zájem diváků o regionální vysílání je podle něj enormní. Mutace zpravodajství pro jihozápadní část republiky budou vysílat studia z Českých Budějovic a Plzně. Severovýchod Čech bude vysílat z Hradce Králové a Ústí nad Labem.

„Slibujeme si od toho, že nabídneme více zpravodajství z míst, která jsou lidem bližší. Zájem diváků o regionální vysílání je enormní. Proto jsem rád, že Česká televize rozšířila regionální studia a jde blíž k divákovi s pořadem, který je takřka z místa jeho bydliště,“ uvedl Novák.

Jihozápadní vysílání bude připravovat vysílání pro kraje Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský a Vysočinu. Severovýchod Čech pokryje oblast od Ústeckého po Královéhradecký kraj. „Díky novým studiím se nám povede snadněji a rychleji dostat věci z regionu i do celostátního vysílání,“ řekl Novák. 

Návod, jak mohou lidé naladit zprávy ze svého kraje, je zveřejněn na webu. Po naladění kanálu ČT1 s regionálním označením zůstane divákům po většinu dne stejný program, vysílání se rozdělí na pět různých verzí pouze v době podvečerního pořadu Události v regionech. Už nyní televize nabízí zvláštní vysílání regionálních zpráv pro jižní Moravu a také severní Moravu a Slezsko. Pokud lidé nemají naladěnou regionální verzi ČT1, vidí zprávy z Prahy, středních Čech a výběr z regionů. 

Česká televize loni dosáhla podílu na sledovanosti 31,47 procenta diváků nad 15 let. Stala se tak popáté za sebou nejsledovanější skupinou na televizním trhu. Vyplývá to ze zprávy o činnosti za rok 2022, kterou Rada ČT schválila na jednání v Českých Budějovicích. 

Zpravodajský kanál ČT24 loni dosáhl podílu na sledovanosti 4,91 procenta. „Stal se tak nejsledovanější zpravodajskou stanicí. Musíme si uvědomit, že v dnešní době vzniká v tomto směru další a další konkurence. A i přesto se kanálu ČT24 podařilo udržet na takto vysokých číslech,“ řekl Novák.