Nový portál Agropočasí nabízí detailní předpověď srážek či teploty půdy

Události: Nový portál Agropočasí (zdroj: ČT24)

Nový portál Agropočasí nabídne předpověď maximální a minimální teploty vzduchu, úhrnu srážek a rychlosti větru a relativní vlhkosti na dva dny. Lidé si mimo jiné budou moci zjistit předpověď až do úrovně katastrů. Na vzniku webové aplikace se podílely Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), Česká zemědělská univerzita v Praze (ČZU) ve spolupráci s ministerstvy zemědělství a životního prostředí.

Web www.agropocasi.cz nabízí také výhled srážek až na deset dní dopředu. Na portálu mohou uživatelé najít interaktivní grafy, kde lze po zadání konkrétního katastru zobrazit zpětně informace o počasí za zvolené období.

Aplikace umožňuje zpětně hodnotit teplotu vzduchu nebo teplotu půdy v pěti a deseti centimetrech, relativní vlhkost vzduchu, úhrn srážek, rychlost větru a délku slunečního svitu. Umožňuje také výpočet kumulativních srážek a teploty za stanovené období.

Ředitel ČHMÚ Mark Rieder popsal, že aplikace vznikla i na základě požadavků zemědělců na co nejpřesnější předpověď počasí. Upozornil také, že předpověď na úrovni katastrů je velmi vysoké rozlišení, ČHMÚ totiž standardně připravuje předpověď pro oblast o velikosti 2,4 krát 2,4 kilometru.

Hospodaření podle aplikace

Děkan Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů ČZU Josef Soukup popsal, že aplikace nabízí srovnání i s historickými daty o počasí. Podle něj je v současné době nesporné, že nastávají změny klimatu, na tuto situaci je prý nutné reagovat jak například snižováním emisí, tak třeba adaptačními strategiemi pomocí specifických zemědělských postupů.

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podotkl, že pro zemědělce je klíčové sledovat množství srážek nebo teplotu vzduchu, protože ovlivňují výnosy plodin. Díky aplikaci mohou farmáři upravit své hospodaření a plánovat postupy práce, doplnil.

České zemědělství je podle Nekuly progresivní obor i díky využití moderních technologií. Zdůraznil, že zemědělci budou moci čerpat dotace na takzvané precizní zemědělství, na nákup například zařízení využívajících družicové systémy nebo polní roboty. „Umožníme zemědělcům na precizní zemědělství čerpat až deset miliard Kč, a to jak z národních, tak evropských peněz,“ řekl.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) poznamenal, že nová aplikace může sloužit i zahrádkářům.