Sokol František Pecháček cvičil na olympiádě i na lodi, zemřel za pomoc atentátníkům na Heydricha

Sportovní úspěchy odbojáře Františka Pecháčka dokumentuje fotoalbum (zdroj: ČT24)

Česká obec sokolská si v únoru připomíná narození i úmrtí gymnasty a olympionika Františka Pecháčka. Za protektorátu byl zapojen do pomoci parašutistům, kteří měli provést atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Nacisté ho zatkli a zemřel v koncentračním táboře. Sokol, s nímž byl Pecháček spojen jako cvičitel i odbojář, nechal kamery České televize nahlédnout do Pecháčkova soukromého fotoalba.

Fotoalbum zachycuje sportovní úspěchy Františka Pecháčka z dvacátých let. Na snímcích je zmapovaná první účast Československa na olympijských hrách, které se konaly v roce 1920 v Antverpách. Pecháček byl reprezentantem v gymnastice, medaile mu jen těsně unikla.

O dva roky později v Lublani se stává mistrem světa. I na tento úspěch zůstala ve fotoalbu vzpomínka, stejně jako na cestu gymnastů do Ameriky, kterou si zkracovali cvičením přímo na zaoceánské lodi.

Přísaha republice

Pecháček byl celoživotním sokolem, mimo jiné také vytvářel hromadné skladby pro družstva cvičenců. Včetně Přísahy republice, kterou v roce 1938 na strahovském stadionu cvičilo přes třicet tisíc mužů.

„Stráž nás volá, bratři, vztáhněte své paže, pevně obejmeme krásnou svoji zem. Lásku k míru, klidu v srdci svého lidu věčně zachováme sami proti všem. Kdož se boji vyhýbáte, kdo se svého práva vzdáte, kdo se matky odříkáte? Zde jsme vládci. Zhynete jak zemězrádci!“ Zněla slova, která skladbu na X. všesokolském sletu uzavírala.

František Pecháček
Zdroj: Wikimedia Commons

„Řada mužů, kteří Přísahu republice složili, ji následně v letech okupace zcela beze zbytku naplnili. A mezi ně patřil i František Pecháček,“ připomíná Michal Burian z České obce sokolské. Pecháček se připojil k sokolské odbojové organizaci.

U Pecháčků se scházeli odbojáři

Byt jeho rodiny byl místem schůzky odbojářů, informace tu přebíral také Jan Kubiš z výsadku Anthropoid, jehož cílem byla likvidace Reinharda Heydricha. „Nebýt Pecháčka a nebýt Jana Zelenky Hajského a úzké skupinky dalších přímých podporovatelů desantu Anthropoid, tak by k atentátu nemohlo dojít,“ míní historik Jan B. Uhlíř.

Pecháček ani jeho žena ale neunikli pozornosti gestapa. Byli zatčeni a odvezeni do koncentračního tábora v Mauthausenu, kde byli oba popraveni.

Fotografie, které Františka Pecháčka zachycují v časech před válkou, by Sokol rád ukázal i co nejširší veřejnosti. Ve spolupráci s Pecháčkovou rodinou, jež fotoalbum zapůjčila.