Zeman doufá, že spolupráce se Slovenskem bude pokračovat. Čaputová se těší, že s Pavlem budou hlasem rozumu

Události: Miloš Zeman pokračoval v návštěvě Slovenska (zdroj: ČT24)

Česko a Slovensko k sobě mají blízko, ukazuje se to v různých formách spolupráce, řekla slovenská prezidentka Zuzana Čaputová po setkání s Milošem Zemanem. Ten doufá, že velmi dobrá česko-slovenská spolupráce bude pokračovat i s jeho nástupcem Petrem Pavlem. Zeman oficiální část programu rozlučkové návštěvy Slovenska ve funkci zahájil v úterý dopoledne přehlídkou jednotky čestné stráže ve Vysokých Tatrách. Slavnostní uvítací ceremoniál byl u hotelu u Štrbského plesa ve stejnojmenné turistické lokalitě, kde je Zeman ubytován.

„Naše státy procházely nelehkým obdobím, zároveň jsme mnohokrát měli rozdílné názory na mnoho věcí. Ale velmi si cením toho, že jsme si o nich mohli vždy promluvit ve velmi otevřené a vzájemně se respektující atmosféře,“ řekla Čaputová po setkání s českou hlavou státu.

„Naše země mají k sobě velmi blízko. Ta kvalita se ukazuje v různých typech spolupráce, ekonomické, kulturní, v mezilidských vztazích. Jsem ráda, že se ukazuje zejména v situacích, kdy je třeba si navzájem pomoci,“ řekla Čaputová. V této souvislosti zmínila české velení v mnohonárodní bojové jednotce na Slovensku a pomoc Česka se zajištěním ochrany slovenského vzdušného prostoru.

Poznamenala, že nynější návštěva je výjimečná tím, že jde o jejich poslední schůzku při Zemanově výkonu prezidentského mandátu. Připomněla, že jde o jejich třinácté setkání jakožto hlav států. „Jsem velmi ráda za spolupráci, kterou jsme společně za toto období měli,“ dodala.

Soukromé setkání prezidentů Miloše Zemana a Zuzany Čaputové na Slovensku
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Zeman vztahy mezi oběma zeměmi označil za skvělé. „Věřím, že i s mým nástupcem, bude pokračovat velmi dobrá česko-slovenská spolupráce,“ doplnil. Dodal, že Pavla sice ve volbě nepodporoval, ale přeje mu, aby byl úspěšný v zájmu Česka.

Čaputová řekla, že vnímá svou hodnotovou a názorovou blízkost s Pavlem a očekává dobrou spolupráci. „Na spolupráci se těším. Věřím, že bude intenzivní a že společně budeme moci i v rámci regionu být silným hlasem rozumu, prozápadní orientace a respektu k evropským hodnotám,“ sdělila.

Slovenská prezidentka už po skončení rozhodujícího kola přímé volby osobně gratulovala Pavlovi v jeho volebním štábu v Praze ke zvolení hlavou státu. Dříve uvedla, že Pavlovi popřála v době, kdy již jeho protikandidát Andrej Babiš (ANO) uznal porážku. Současně odmítla kritiku za jeho podporu i připomenutím postupu Zemana před slovenskými prezidentskými volbami, kdy týden před jejich konáním přijal na zámku v Lánech protikandidáta Čaputové Maroše Šefčoviče a popřál mu úspěch ve volbách. Pavel se ujme úřadu 9. března.

Spolupráce zemí V4

Oficiálnímu jednání prezidentů Česka a Slovenska předcházela v pondělí společná večeře. Podle Čaputové spolu na obou setkáních hovořili například o spolupráci zemí V4. Podotkla, že v uskupení není jednota v názoru na téma právního státu či pomoci Ukrajině. Zeman řekl, že prosazoval rozšíření V4 o Slovinsko a že hlavně Maďarsko o to nemělo zájem.

Zeman řekl, že jedním z názorových rozdílů mezi ním a Čaputovou byl pohled na stranu Zelených a na „zelený fanatismus“. Současně podpořil slovenské ekology, kteří kritizovali postavenou rozhlednu v turistické lokalitě Štrbské Pleso. Čaputová se před vstupem do vysoké politiky jako právnička angažovala v tématech životního prostředí.

Odpoledne se Zeman sešel s dalšími současnými a bývalými politiky Slovenska. „Chci ocenit, že se přišel rozloučit se slovenskými představiteli. Vybral si to nejhezčí místo a v té nejhezčí době v roce, je krásně nasněženo,“ řekl novinářům slovenský premiér Eduard Heger po schůzce se Zemanem.

Schuster ocenil Zemanův smysl pro humor

Bývalý slovenský prezident Rudolf Schuster před novináři zase vzpomínal, že Zeman jako jediný politik kritizoval jeho lihovinu z dřínek, kterou Schuster jako prezident hostil své návštěvy. Schuster, který stál v čele Slovenska v letech 1999 až 2004, ocenil Zemanův smysl pro humor.

Návštěvu Slovenska Zeman podle programu ukončí ve středu schůzkou se šéfem slovenského parlamentu Borisem Kollárem a následným společným vyhlídkovým letem nad Tatrami. 

Zemanova cesta na Slovensko je součástí tradice, že český či slovenský prezident před skončením mandátu zavítá do druhého státu bývalé československé federace. Zemana v prezidentském úřadu v první polovině března vystřídá Petr Pavel, který v rozhodujícím kole přímé volby prezidenta porazil Babiše.