Tržby obchodníků loni klesly o 3,6 procenta. Méně lidé utráceli i v prosinci

Byznys ČT24: Rekordní pokles maloobchodu na konci roku (zdroj: ČT24)

Maloobchodní tržby v Česku se loni meziročně snížily o 3,6 procenta, o rok dříve stouply o 4,4 procenta. V samotném prosinci tržby obchodníků osmý měsíc za sebou v meziročním srovnání klesly, pokles ale zpomalil na 7,3 procenta z listopadových revidovaných 8,9 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle ekonomů budou Češi šetřit i v letošním roce.

Pokles tržeb v posledním měsíci roku ovlivnil prodej potravin i nepotravinářského zboží, přičemž tržby za potraviny se dostaly na nejnižší hodnotu od roku 2001, tedy od začátku zjišťování. 

Za celý rok 2022 se tržby za potraviny meziročně snížily o 5,1 procenta a za nepotravinářské zboží o 2,9 procenta. Za pohonné hmoty obchodníci utržili podle ČSÚ o 1,5 procenta méně než v roce 2021 a za prodej a opravy motorových vozidel o 4,2 procenta méně. 

Loni v prosinci měly prodejny potravin tržby meziročně nižší o 10,2 procenta a obchody s nepotravinářským zboží nižší o 7,5 procenta, naopak za pohonné hmoty vzrostly o 5,6 procenta. „Pohonné hmoty po sedmi měsících soustavného poklesu vykázaly v prosinci meziroční růst tržeb,“ doplnila vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ Jana Gotvaldová.

E-shopy vydělaly méně

V prosinci si meziročně pohoršily téměř všechny specializované prodejny. Obchodům s výrobky pro domácnost tržby klesly o 11,4 procenta, prodejnám s počítači o desetinu a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o 4,8 procenta. Tržby drogerií se snížily proti prosinci 2021 o 0,8 procenta a oděvy a obuv měly tržby o 0,7 procenta nižší.

Opět klesly i tržby internetovým a zásilkovým obchodům, v prosinci to bylo o téměř jedenáct procent. Polepšily si prodejny s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím, kterým tržby meziročně stouply zhruba o čtyři procenta.  

„Domácnosti vzaly nárůst životních nákladů vážně a snažily se najít rezervy. Je to vidět hlavně u potravin. Vývoj maloobchodu se liší od toho, co jsme zažili v předchozích ekonomických útlumech, kdy právě výdaje za potraviny zůstávaly většinou netknuté. Domácnosti šetřily na kultuře, sportovních potřebách, zábavě. Ale minimálně druhé pololetí loňského roku je jiné, jsou tam vidět právě úspory na potravinách,“ přiblížila ve vysílání ČT24 hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Lidé tak podle ní začali takzvaně hlasovat peněženkami –⁠ uvědomili si, že ceny potravin dramaticky rostou. A řekli si, že raději peníze utratí za něco jiného. Podle Horské to bylo vidět i o Vánocích, například sváteční stoly se prý pod náporem jídla zdaleka tolik neprohýbaly. Češi místo toho více kupovali dárky z oblasti kultury, sportu či drogerie.

Lidé budou dál šetřit

Ekonomové předpokládají, že lidé i v letošním roce nebudou příliš utrácet. „Domácnosti sice v obchodech meziročně zaplatily více, reálně si ovšem domů přinesly méně zboží,“ uvedl ekonom UniCredit Bank Jiří Pour. Šetřit podle něj budou lidé i letos, růst HDP to zbrzdí, dodal. Podle Jakuba Seidlera, hlavního ekonoma České bankovní asociace, maloobchodní tržby v tomto roce klesnou zhruba o 1,5 procenta.

Pokles spotřeby domácností je hlavní příčinou propadu české ekonomiky do technické recese v druhé polovině uplynulého roku, uvedl analytik portálu Akcenta.cz Miroslav Novák. „České domácnosti loni najely na úsporný režim, který byl z velké části vynucen extrémně vysokou inflací v citlivých položkách spotřebního koše,“ dodal. Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka by ceny v případě zboží z dovozu mohly začít klesat, a to díky silné koruně a nižším nákladům na námořní dopravu.

  • Maloobchodní tržby ukazují, jak se daří prodeji zboží ve všech typech prodejen zaměřených na koncového spotřebitele. Jedná se o prodeje jak v kamenných prodejnách, tak stáncích či po internetu. V tom nejhrubším základě se dělí na prodeje potravin, nepotravinářského zboží a pohonných hmot. Sledování maloobchodních tržeb napovídá, jak se mění ochota domácností utrácet. Pokud maloobchodní tržby rostou, zejména u zboží, které je takzvaně zbytné povahy (jeho pořízení není bezprostředně nutné), naznačuje to, že se zvyšuje ochota lidí utrácet. To předznamenává, že ekonomice se relativně daří.
  • Zdroj: ČBA

Údaj o tržbách nezahrnuje prodej a opravy motorových vozidel. Tržby za tyto činnosti se v prosinci meziročně zvýšily o 0,3 procenta a proti listopadu byly vyšší o 0,7 procenta. V dílčích číslech útraty za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů meziročně stouply o 2,6 procenta, zatímco za opravy klesly o 6,7 procenta.

Za celý loňský rok se tržby za prodej, opravy a údržbu motorových vozidel po očištění snížily proti roku 2021 o 4,2 procenta po předloňském růstu o 8,3 procenta.