Kombinace sněžení a větru opět působí problémy v dopravě, potíže mají hlavně kamiony

Podobně jako v předchozích dnech i v pátek komplikoval sníh a vítr dopravu na některých místech Česka. Problémy mají zejména kamiony. Kvůli zhoršené sjízdnosti liberečtí silničáři ráno uzavřeli pro nákladní auta silnici z Tanvaldu na Harrachov. Problémy měli řidiči nákladních aut také na Jihlavsku, kde mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí uvázlo kvůli ledovce několik kamionů. Na obchvatu Frýdku-Místku zkomplikovala dopravu hromadná nehoda deseti aut, která se srazila na namrzlé vozovce. Větrné počasí s rizikem vzniku sněhových jazyků či závějí by podle meteorologů mělo v Česku vydržet přinejmenším do sobotního dopoledne. Výstraha na sobotní ráno zahrnuje nově i náledí.

Na silnicích byly v pátek ráno problémy zejména ve výše položených regionech. Kolem 06:30 museli silničáři kvůli problémům se sjízdností uzavřít pro nákladní auta nad 3,5 tuny silnici číslo 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Úsek se uzavírá při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion. Omezení by mělo platit do sobotních šesti hodin ráno, podle vývoje počasí se ale může termín posunout.

Opatrní by ale měli být motoristé i na dalších silnicích Libereckého kraje. Zbytky sněhu leží na hlavních komunikacích po celém regionu včetně hlavního tahu z Liberce na Prahu. Na silnicích nižších tříd je silná vrstva uježděného sněhu, hlavně do hor by motoristé neměli vyjíždět bez zimní výbavy. Pro nákladní auta nad šest tun je uzavřená silnice přes Oldřichovské sedlo z Mníšku na Raspenavu a Hejnice. Zavřená je pro kamiony také trasa z Rynoltic do Hrádku nad Nisou.

Popadané stromy navíc v pátek vpodvečer zastavily provoz na třech železničních tratích ve Frýdlantském výběžku a na Semilsku. Hasiči je museli odstraňovat i z komunikací. V Ústeckém kraji hasiči vyjeli v pátek odpoledne a večer ke čtyřiasedmdesáti událostem způsobeným silným větrem, nejčastěji šlo o popadané stromy a větve na silnicích.  

Vichřice rovněž v pátek večer způsobila škody v liberecké zoologické zahradě. V areálu popadaly stromy a kvůli jejich nutnému odklizení bude v sobotu pro veřejnost zahrada zavřená. 

Na Vysočině uvázly kamiony

V Ústeckém kraji jsou silnice po chemickém ošetření sjízdné se zvýšenou opatrností. Ráno byla dočasně zavřená silnice číslo 7 u Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Auto tam sjelo do příkopu. Na horských vozovkách v regionu může řidiče překvapit uježděná vrstva sněhu.

Na Vysočině silničáři hlásí problémy se sjízdností některých úseků, zejména v kopcích. Mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí ohlásili řidiči několik kilometrů dlouhý úsek ledovky, uvázlo tam asi pět kamionů. Kamion uvázl také před Humpolcem na silnici II/348 nebo v obci Bartoušov na Havlíčkobrodsku. Podle mluvčí policie Michaely Lébrové byla obdobná situace také za Želetavou na Třebíčsku, kde plynulému provozu také bránily stojící kamiony.

Zvýšená opatrnost je při řízení nutná také na severu Moravy a ve Slezsku. Provoz na dálnici D56 u Frýdku-Místku komplikovala hromadná nehoda deseti vozidel, nehoda se stala na namrzlé vozovce obchvatu, ve směru z Frýdku-Místku na Ostravu byla silnice uzavřena. Při havárii se zranili dva lidé. Silničáři varovali před sněhovými přeháňkami i na Bruntálsku a Opavsku.

V Beskydech pak řidiči musí na silnicích počítat se zbytky sněhu nebo uježděnou vrstvou krytou posypem. Na rozbředlý sníh a případné sněhové jazyky by si měli dát pozor také motoristé na Šumpersku v Olomouckém kraji.

Také na jihu a východě Moravy je při řízení třeba dávat dobrý pozor. Zbytky rozbředlého sněhu mohou ležet na silnicích nižších tříd na Blanensku, v některých úsecích mohou silnice namrzat. Namrzání některých úseků silnic hrozí podle silničářů i na Břeclavsku a Hodonínsku. S opatrností by měli řidiči jezdit také na vlhkých vozovkách na Zlínsku či Vsetínsku.

Dopad na železnici

Dbát zvýšené opatrnosti doporučují motoristům i jihočeští silničáři. V noci na pátek měli v terénu veškerou techniku, takže silnice jsou sjízdné. Přes den ale bude místy intenzivně sněžit a ve vyšších polohách mohou vznikat sněhové jazyky.

Hasiči zasahují už od víkendu u stromů, které popadaly kvůli námraze, větru nebo těžkému mokrému sněhu. Nejvíc zásahů měli v sobotu (73), hlavně na Prachaticku. Od neděle do čtvrtka to bylo dalších 85 zásahů. 

„Nejedná se určitě o kalamitní stav, pouze o zvýšený počet událostí,“ uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů. Za pátek měli hasiči do odpoledne 38 zásahů. Odklidili 33 stromů, pomáhali při nehodě vlaku u Stožce, likvidovali sněhový převis ve Volarech, řešili i pád stromu na osobní auto v Písku. Likvidovali také stromy, které ohrožovaly chatu nebo auta ve Strakonicích a Velkých Nepodřicích na Písecku.

Některé silnice ve středních Čechách byly od rána po chemickém ošetření a někde i posypu drtí sjízdné se zvýšenou opatrností. Nejvíce techniky vyjelo po nočním sněžení na Benešovsku a Kladensku. Na některých silnicích zůstával ráno po chemickém ošetření rozbředlý sníh, například na Kutnohorsku nebo Mladoboleslavsku.

Sněžení provázené větrem zaměstnalo v noci také silničáře na východě Čech. Na silnicích v Krkonoších vítr v pátek ráno tvořil sněhové závěje, na Rychnovsku sněhové jazyky. Na Chrudimsku, Svitavsku a Orlickoústecku se na silnicích druhé a třetí třídy vytvořila vrstva nového sněhu. Sněhové jazyky se mohou tvořit u Poličky na Svitavsku.

Počasí ráno komplikovalo i železniční dopravu, problémy se ale týkaly jen lokálních tratí. Kvůli pádu stromu byl zastavený provoz vlaků mezi Černým Křížem a Novou Pecí na jihu Čech. Z důvodů nepříznivých povětrnostních podmínek byl přerušený provoz na trati mezi Dubím na Teplicku a Moldavou v Krušných horách, vyplývá z údajů na webu Správy železnic.

V důsledku počasí spadl strom například na trať mezi Perninkem a Potůčky a také mezi Poutnovem a Bečovem nad Teplou na Karlovarsku. Spadlý strom zastavil provoz i mezi Nepomukem a Pačejovem na Klatovsku, Loukou u Litvínova a Osekem na Mostecku či mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi na Kutnohorsku. Stromy se na většině míst daří odstraňovat. 

Problémy s dodávkami proudu

Kvůli silnému větru bylo v pátek vpodvečer na Vysočině, jihu Čech a jižní Moravě zhruba 2300 domácností bez proudu. Firma EG.D eviduje 19 poruch na vedení napětí. Padají do něj totiž stromy. „Nejčastějšími důvody poruch jsou pády stromů a větví, které nevydržely nápor větru, do vedení. Na jihu Čech jsme evidovali první poruchy už odpoledne a aktuálně jich omezuje dodávku deset, zhruba 1900 odběratelům – nejvíce na Českobudějovicku v okolí Kamenného Újezdu,“ uvedl mluvčí firmy E.ON Roman Šperňák. 

Energetici pracují také na odstranění poruch, které vznikly kvůli silnému větru na východě Čech. Bez elektrické energie tam bylo před sedmou hodinou večer asi 5500 domácností. „Na odstraňování poruch samozřejmě pracujeme a budeme pracovat i v noci, pokud počasí, terén a bezpečnost dovolí. Poruchy jsou způsobeny velmi silným větrem, mokrým těžkým sněhem, stromy a větve padají do vedení,“ uvedla mluvčí ČEZu Šárka Lapáčková Beránková. 

Bez elektřiny jsou kvůli poruchám způsobeným silným větrem také domácnosti ve Středočeském kraji, konkrétně až 26 tisíc. Nejvíce jich je na Nymbursku, kde nedostává elektrickou energii osm tisíc domácností. Na odstranění závad technici pracují, řekla po 17:00 mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

„V tuto chvíli máme 23 poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na vedení nízkého napětí,“ uvedla mluvčí. Nejpostiženějšími oblastmi jsou Nymbursko, Příbramsko, Kutnohorsko a Mělnicko. „Zatím nelze odhadnut, kdy se závady povede odstranit,“ doplnila.

V sobotu hrozí tvorba náledí

Ve čtvrtek aktualizovaná výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před silným větrem platí až do sobotního odpoledne pro celé Česko. V horských oblastech českého příhraničí se navíc při silném nárazovém větru mohou tvořit závěje.

V sobotu ráno se navíc podle ČHMÚ bude v části Čech a Moravy tvořit náledí. Upozornění meteorologů platí od sobotních 03:00 do 11:00 pro Prahu, Středočeský a Plzeňský kraj, severozápad Jihočeského a Pardubického kraje, jihozápad Královéhradeckého kraje, Jihomoravský kraj, severní polovinu Olomouckého kraje a západní polovinu Zlínského kraje.