Státní zástupce se odvolal v kauze Stoka, požaduje přísnější tresty

Státní zástupce podal odvolání v brněnské korupční kauze Stoka. Pro některé obžalované včetně bývalého místostarosty městské části Brno-střed Jiřího Švachuly (dříve ANO) požaduje přísnější tresty. ČT to řekla Klára Belkovová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který loni v květnu nepravomocně odsoudil Švachulu a další lidi za ovlivňování městských zakázek. Odvolání podali i někteří obžalovaní včetně podnikatele Samana El-Talabaniho, kterému soud uložil šestileté vězení.

„Vrchní státní zastupitelství podalo odvolání do celého výroku o vině a navazujícího výroku o trestu v neprospěch obžalovaného Švachuly, Ovčarčina, Smolky, Kosmáka, Liškutina, Unzeitiga, Hose a Krejčího,“ vyjmenovala mluvčí brněnského krajského soudu Klára Belkovová. Státní zástupce pro ně požaduje vyšší tresty, zároveň u některých obžalovaných žádá odsouzení za část činů, ve kterých je soud osvobodil.

Bývalému místostarostovi a radnímu městské části Brno-střed Švachulovi soud uložil 9,5 roku vězení a propadnutí části majetku. Žalobce mu navrhoval čtrnáct let vězení. Někdejší místostarosta brněnských Ivanovic za hnutí ANO Petr Liškutin dostal tříletou podmínku a peněžitý trest. Obžaloba pro něj přitom žádala třináctileté vězení.

Podnikatelé Saman El-Talabani a Pavel Ovčarčin od soudu odešli se souhrnným šestiletým trestem a pokutami. Oba už byli pravomocně odsouzení v jiných kauzách, v kauze Stoka vystupovali jako spolupracující obvinění. El-Talabani se proti rozsudku odvolal, požaduje mírnější trest. Totéž učinil státní zástupce, který mu u soudu navrhl 4,5 roku vězení.

Soud potrestal ještě dalších pět obžalovaných a firmy Kros-stav a UNO, které dostaly pokuty a zákaz účasti ve veřejných zakázkách. Obě společnosti se proti rozsudku odvolaly, stejně jako podnikatelé Luboš Krejčí a Lubomír Smolka, kterým soud uložil podmínky. U některých dílčích skutků soud obžalované viny zprostil, zcela pak osvobodil podnikatele Ivana Trunečku a Petra Kaláška, kteří vinu popírali. Žalobci jim navrhovali dvanáctileté vězení.

Organizovaná skupina s respektováním hierarchie

Podle nepravomocného rozsudku vytvořili obžalovaní organizovanou skupinu s respektováním hierarchie, která vybraným společnostem poskytovala neveřejné informace z veřejných zakázek. Firmy za to měly poskytovat předem smluvený úplatek, nejčastěji ve výši deset procent. Úplatky si pak podle předsedkyně soudního senátu Jaroslavy Bartošové dotyční dělili podle předem stanoveného vzorce.

Zmanipulované zakázky byly podle soudkyně v hodnotě přesahující 260 milionů korun, kdy obžalovaní získali úplatky ve výši desítek milionů.

Korupce na radnici se podle obžaloby odehrávala při zadávání veřejných zakázek v letech 2015 až 2019. Firem zúčastněných v systému bylo několik a vždy vyhrála předem vybraná, ostatní podle státního zástupce dělaly takzvaně křoví.

Švachula dříve vinu popřel, u soudu řekl, že udělal chybu, když udržoval kontakt s El-Talabanim a mluvil s ním o dění na úřadu. El-Talabanimu to podle něj umožnilo vytvářet dojem, že na toto dění má vliv. Švachula tvrdil, že El-Talabani pak začal u firem vystupovat jeho jménem a on jim pak prý musel vysvětlovat, že s tím nemá nic společného. Podle něj se sám stal obětí nátlaku. Švachula i El-Talabani čelí obžalobě i v kauze úniku informací od policie.