Lidé mají poslední možnost požádat písemně nebo on-line o voličský průkaz

Lidé, kteří nemohou volit prezidenta ve své domovské obci, mají poslední šanci do pátečních 16:00 písemně nebo elektronicky požádat o voličský průkaz. Umožní jim hlasovat v kterékoli volební místnosti v Česku i v zahraničí. Osobně je možné požádat příslušný obecní, případně zastupitelský úřad ještě nejpozději ve středu 25. ledna. O nové hlavě státu rozhodnou voliči příští pátek a sobotu, vybírat budou mezi Petrem Pavlem a Andrejem Babišem (ANO).

O voličský průkaz pro druhé kolo bylo možné žádat už před prvním volebním kolem. Průkaz úřady zašlou žadatelům poštou, nebo si ho budou moci vyzvednout osobně. V případě ztráty jim úřady nebudou moci vydat duplikát kvůli zamezení dvojímu hlasování.

Ministerstvo vnitra se před prvním kolem zabývalo dotazy některých voličů na to, že voličské průkazy neobdrželi. Úředníci se snažili kontaktovat příslušné obecní úřady, aby spolu s Českou poštou a s voličem zásilku dohledali. Pošta zveřejnila informaci o dvou desítkách reklamací, velkou většinu z nich se povedlo vyřešit. 

O průkaz lze písemně zažádat městský nebo obecní úřad v místě trvalého bydliště třemi různými způsoby, nově přes Portál občana. Novinku mohou využít lidé s trvalým bydlištěm v Česku a s osobní datovou schránkou, která je s Portálem občana propojena. Písemně lze požádat úřad o průkaz také přímo z datové schránky nebo písemně s úředně ověřeným podpisem. Vzory žádosti jsou k dispozici na webu ministerstva vnitra.

Průkaz si mohou vyžádat rovněž Češi žijící v zahraničí, adresátem je v tom případě místně příslušný zastupitelský úřad.

Volič, který hlasuje na voličský průkaz, musí tento doklad odevzdat okrskové volební komisi v místě, kam přišel hlasovat. Pokud se volič, kterému byl vydán voličský průkaz, nakonec rozhodne hlasovat v domovském volebním okrsku, musí voličský průkaz rovněž odevzdat. Jinak mu komise hlasování nesmí umožnit.