O voličský průkaz pro druhé kolo lze osobně zažádat do 25. ledna, hlasovat opět mohou i lidé v izolaci

Lidé, kteří během druhého kola prezidentských voleb nebudou doma, mají opět možnost zažádat o voličský průkaz. Poštou nebo elektronicky musí být žádost na úřad doručena nejpozději 20. ledna do 16 hodin. Osobně je možné přijít až do 25. ledna, a to opět do 16 hodin. Voliči, kteří v době druhého kola budou nemocní, nebo se z jiného důvodu svépomocí do volební místnosti nedostanou, mají možnost zažádat u volební komise o běžnou přenosnou urnu. Lidé s nařízenou izolací kvůli covidu-19 mohou volit z auta u drive-in stanovišť nebo si na krajském úřadě mohou objednat zvláštní přenosnou schránku.

Volební místnosti budou pro druhé kolo prezidentských voleb otevřené v pátek 27. ledna od 14 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin.

Voliči, kteří nebudou moct hlasovat ve svém přiděleném okrsku, mohou zažádat o voličský průkaz. Ten je možné si vyřídit buďto doručením písemné žádosti s ověřeným podpisem na úřad nebo podáním v elektronické podobě přes datovou schránku. V obou případech je nutné, aby byla žádost doručena do pátku 20. ledna do 16 hodin. Když někdo tento termín nestihne, může o voličský průkaz zažádat i osobně přímo na úřadě, a to do středy 25. ledna do 16 hodin.

Pokud je někdo v době voleb nemocný, nebo se sám do volební místnosti nedostane, může si objednat přenosnou volební schránku domů. O tu se před začátkem voleb žádá na místním obecním úřadě a po začátku i u okrskové volební komise – telefonicky, nebo osobně. Požádat o ni za voliče může třeba i rodinný příslušník. Nejpozději ale tak, aby se mobilní komise stihla vrátit včas na sčítání hlasů.

Volit mohou i lidé z izolace

Volit mohou opět i lidé, kterým byla kvůli covidu nařízena izolace. Ti mají dvě možnosti, jak hlasovat. Stejně jako jiní nemocní si mohou objednat přenosnou schránku. V tomto případě ale jde o zvláštní přenosnou volební schránku, která se vyřizuje přes krajský úřad. Na tom je o příjezd komise nutné zažádat telefonicky do čtvrtka 26. ledna do 20 hodin. Potřebné kontakty jednotlivé kraje a pražský magistrát zveřejnily na svých webových stránkách.

Mobilní komise bude voliče objíždět v pátek 27. ledna od 8 do 22 hodin a v sobotu 28. ledna od 8 do 14 hodin. „Při hlasování je nutno mít občanský průkaz (případně cestovní pas), voličský průkaz (pokud byl vydán) a doklad o nařízené izolaci nebo karanténě,“ uvádí ministerstvo vnitra. Dokladem se myslí rozhodnutí krajské hygienické stanice, potvrzení vydané lékařem, vytisknuté nebo elektronické potvrzení o pozitivním výsledku testu na covid-19 či čestné prohlášení podepsané před komisí. To, kterému úřadu se má volič hlásit, je určené místem, kde tráví izolaci. Voličský průkaz k tomu není potřeba, ale pokud ho člověk bude mít, je nutné ho při volbě odevzdat.

Druhou možností při covidové izolaci je hlasování z auta u drive-in stanovišť. Jedno takové stanoviště musí mít k dispozici každý okres, hlavní město jich pak musí zřídit minimálně pět. Jejich umístění zveřejnily jednotlivé kraje a pražský magistrát na svých webových stránkách. Hlasování tímto způsobem není dopředu potřeba nikam nahlašovat. Přijet volit z auta můžete ve středu 25. ledna od 8 do 17 hodin, a to v okrese svého trvalého bydliště nebo kdekoli jinde s voličským průkazem. S sebou je nutné mít stejné doklady jako při volbě do zvláštní volební urny.

Pokud nastane situace, že krajská hygienická stanice uzavře kvůli covidu-19 nějaké pobytové zařízení – například nemocnici nebo domov důchodců, kraj tam automaticky vyšle mobilní volební komisi. Mobilní komise budou uzavřená místa objíždět ve čtvrtek 26. ledna mezi osmou a dvaadvacátou hodinou a v pátek 27. ledna mezi osmou a osmnáctou hodinou. Konkrétní čas vedení uzavřených zařízení klientům včas upřesní.

V prvním kole voleb využilo možnost volit z auta dohromady dvě stě lidí. Zvláštní volební schránku si objednalo 163 voličů, nejvíce v Praze a Moravskoslezském kraji.