Silné mrazy zasáhly zejména jihozápad Česka. Potíže jsou na silnicích i železnici

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Dopravní omezení trvalo zhruba hodinu a půl. Až 25 stupňů pod nulu klesly v noci na úterý teploty na jihozápadě Česka. Mrazivé počasí ukončilo v Jablonci nad Nisou předčasně práce na opravách havárie plynovodu v rušné ulici 5. května. Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš stouplo po jednom dni z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice.

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Dopravní omezení trvalo zhruba hodinu a půl. Tisíce lidí byůy bez proudu. Na vedení spadl vzrostlý strom, který zlomil betonový sloup. Krátce na to na místě havaroval osobní vůz, když se drátům snažil vyhnout. Informovali o tom mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková a mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

„Na vedení spadl strom, který rostl mimo ochranné pásmo. Byl ale tak vysoký, že při pádu dráty poškodil,“ uvedl Sobol. Dodal, že bez proudu bylo několik tisíc odběrných míst. „Bez elektřiny budou asi dvě hodiny. Pak vedení upravíme tak, aby byla dodávka provizorně zajištěna,“ řekl před 17:00 Sobol. Později se pak podařilo toto provizorní zabezpečit zajistit.  Událost se stala na 40. kilometru dálnice D48 nedaleko Fryčovic. Dráty spadly přes oba směry dálnice.

Mrazivé počasí ukončilo předčasně práce na havárii plynovodu

Mrazivé počasí ukončilo v Jablonci nad Nisou předčasně práce na opravách havárie plynovodu v rušné ulici 5. května. Ulice byla kvůli tomu od října pro dopravu zavřená a v listopadu zavřeli i sousední Perlovou ulici. Společnost GasNet plánovala, že práce na druhé etapě ukončí nejpozději 20. prosince, aktuální počasí však opravu ukončilo dřív.

Obě ulice jsou tak od úterý opět průjezdné, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Dělníci se podle ní k opravám vrátí na jaře.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších vzrostlo

Lavinové nebezpečí v české části Krkonoš v úterý stouplo po jednom dni z prvního na druhý stupeň pětibodové stupnice. Druhý stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. První, tedy nejmírnější stupeň lavinového nebezpečí v současné zimní sezoně, byl poprvé vyhlášen v pondělí, vyplynulo z informací na webu Horské služby Krkonoše.

Na hřebenech Krkonoš je 40 až 70 centimetrů sněhu. Také v polské části Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, uvedla dnes polská horská služba. První stupeň lavinového nebezpečí byl v minulé zimní sezoně na české straně hor poprvé vyhlášen 1. prosince.

Nastaly silné mrazy

Až 25 stupňů pod nulu klesly v noci na úterý teploty na jihozápadě Česka. Nejchladněji bylo v Pohoří na Šumavě a na Perle u Kvildy, kde se teploty dostaly pod minus 25 stupňů Celsia, minus 8 stupňů bylo i v Praze. Naplnila se tak meteorologická výstraha před silnými mrazy. Po pondělním sněžení ležel sníh takřka v celé republice, silnice I. třídy a dálnice byly většinou již plně protažené a holé, v části Vysočiny upozorňovali silničáři na riziko sněhových jazyků, v Orlických horách zase na náledí. Kvůli poruše výhybek v Nymburce byla omezena také železniční doprava a České dráhy avizovaly, že kvůli většímu množství závad vypraví v okolí Prahy méně kapacitní soupravy. Provozuschopné vlaky došly ovšem i v Rakousku, a proto nejel dopolední vlak z Vídně do Prahy. 

Nejnižší teploty se dostaly pod minus 20 stupňů, na Horské Kvildě klesly tak hluboko již kolem desáté večer a do rána přibyla i další místa zejména na Šumavě, kde byl mráz tak silný. Nakonec naměřili meteorologové vůbec nejnižší teplotu minus 25,9 stupně Celsia, a to v Pohoří na Šumavě na Českokrumlovsku. O desetinu pod minus 25 stupni bylo ještě na meteorologické stanici Kvilda-Perla.

Na Březníku u Modravy bylo rovných 25 stupňů pod nulou, na Horské Kvildě minus 24,8 stupně. Silně nad ránem mrzlo i v nížinách v jižních Čechách. „Například v Borkovicích jsme zaznamenali minus 14,9 stupně Celsia a v Českých Budějovicích minus 10,8 stupně Celsia,“ uvedla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Je to tím, že se v Čechách rozjasnilo. Na východě republiky, kde je tepleji, je naopak oblačnost, někde i slabě sněžilo.

Potíže na železnici

Množství poruch zkomplikovalo v úterý dopoledne železniční dopravu. Sužují vozidla i infrastrukturu. Kvůli zamrzlým výhybkám byly dopoledne potíže v Nymburce, v Chabařovicích i Praze-Malešicích. Kvůli poruše zabezpečovacího zařízení byl omezen provoz mezi Prahou a Dobřichovicemi na berounské trati.

Poruchy vlaků ztížily ranní cestování na Táborsku, Ostravsku či Tachovsku.

České dráhy upozornily také na množství závad jednotek City Elefant, které jezdí na příměstských linkách v okolí Prahy.

Dráhy proto na linkách S1 (Praha – Český Brod – Kolín) a S9 (Praha–Benešov) nasadily méně kapacitní soupravy. „Naši technici pracují na rychlém odstranění závad. Omlouváme se za snížený komfort,“ uvedl dopravce.

Porouchaly se ovšem i dálkové jednotky Railjet Rakouských spolkových drah. Ráno proto neodjel spoj ze Štýrského Hradce a Vídně do Prahy.

Výstraha na silný mráz bude platit i v noci na středu

Technika, která má problém s nízkými teplotami, ale nebude mít příhodné podmínky k fungování ani celé úterý a ve středu. Nejvyšší teploty dosáhnou na minus 5 až minus 1 stupeň Celsia, mohlo by tedy mrznout celý den. Ve středu by sice mohlo být již těsně nad nulou, ale pouze na jihu Čech.

Pro noc na středu bude opět platit výstraha na silný mráz s teplotami pod minus 12 stupni, ale na opačné straně Česka než v noci na úterý – tedy na severovýchodě. Konkrétně se bude výstraha týkat celého Moravskoslezského kraje, většiny Olomouckého kraje, severu Zlínského kraje a okrajově i Pardubického kraje, konkrétně Králicka.

Kdo se do takového mrazu vydá nedostatečně oblečen, tomu hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Je proto potřeba vycházet dostatečně oděn a obut. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku, doporučili meteorologové.