V Čechách a na Vysočině se může příští dny tvořit náledí. Řidiči by měli být opatrní, varují meteorologové

Ve východní polovině Čech a na Vysočině, kde v uplynulých hodinách pršelo nebo sněžilo, se bude od noci místy tvořit při poklesu teplot pod nulu náledí či zmrazky. S jejich tvorbou je třeba počítat do středečního dopoledne, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli kluzkým chodníkům a silnicím by měli být obezřetní chodci i řidiči.

Podle meteorologů napadlo během noci z pondělí na úterý v pásu od jižních do severovýchodních Čech a na Českomoravské vrchovině místy až 15 centimetrů mokrého a těžkého sněhu a může připadnout ještě dalších zhruba pět centimetrů. „Vzhledem k tomu, že budou v noci teploty klesat pod bod mrazu, může se lokálně, a to zejména v Čechách, vytvářet náledí nebo zmrazky,“ doplnil ČHMÚ.

V uvedené oblasti se s následky sněžení od úterního rána potýkali silničáři, železničáři i energetici. Policie například uzavřela dálnici D3 ve směru od Tábora do Prahy, kde se kvůli uvázlým kamionům vytvořily dlouhé kolony, a v Libereckém kraji silnici 10 z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska pro nákladní vozy.

Bez elektřiny bylo ráno kolem 22 tisíc odběrných míst na jihu Čech a částečně na Vysočině. Správa železnic dopoledne evidovala na více než desítce úseků přerušení provozu kvůli popadaným větvím či stromům nebo poruchám trakčního vedení.

Může vznikat náledí

V Praze, Středočeském, Jihočeském a Libereckém kraji a na Vysočině by od úterních 22:00 do středečních 10:00 měli lidé navíc počítat podle meteorologů s lokální tvorbou zmrazků nebo náledí. To vzniká postupným mrznutím kapek deště na povrchu země nebo zmrznutím částečně, nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. 

Také v pátek a sobotu se může po celém Česku postupně tvořit náledí a bude sněžit. Nejprve zasáhne ochlazení v pátek odpoledne severovýchod země a do soboty se rozšíří na celé území republiky, vyplývá z výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli kluzkým chodníkům a silnicím si proto budou muset dávat pozor chodci i řidiči. Vydržet pak může náledí až do neděle.

Meteorologové rozlišují podle způsobu vzniku mezi ledovkou a náledím. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím kapek deště na povrchu země. Vzniká i zmrznutím částečně nebo úplně roztátého sněhu při poklesu teploty pod bod mrazu. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrznoucího mrholení.

Vzniká v případech, kdy ve výšce je teplý vzduch, z něj prší a déšť padá na prochlazený zemský povrch, větve stromů či elektrická vedení s teplotou pod bodem mrazu. Vodní kapky se po dopadu na zem či předměty rozlijí, okamžitě mrznou a vytvářejí ledovku – průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem.