Aplikace Tečka bude mít nové využití. Resort z ní chce vytvořit elektronický průkaz pacienta

Události: Aplikace Tečka bude mít nové využití (zdroj: ČT24)

Aplikace Tečka, která vznikla během covidové pandemie, bude mít další využití. Ministerstvo zdravotnictví z ní plánuje vytvořit elektronický průkaz, kde budou mít pacienti například svou zdravotní dokumentaci. Dosud si aplikaci stáhlo přes šest milionů lidí.

Prokazovat bezinfekčnost již v Česku nutné není. I přesto si aplikaci Tečka, kam lidé nahrávají certifikát o očkování nebo testu, spustilo v říjnu zhruba milion uživatelů. Toho chce ministerstvo zdravotnictví využít. Systém má pacienty v budoucnu upozorňovat nejen na termíny přeočkování u covidu, ale třeba i tetanu.

„Já bych řekl, že klidně třicet procent pacientů, kteří byli očkováni, nepřijde v tu správnou chvíli a musíme řešit nějaké nestandardní schéma,“ uvedl praktický lékař a člen Sdružení praktických lékařů České republiky Cyril Mucha.

Nemá jít však o změnu jedinou – Národní agentura pro komunikační a informační technologie připravuje rozšíření v podobě mapy všech českých zdravotnických zařízení s informacemi o otevíracích dobách.

Propojení aplikace s rezervačním systémem

„Do budoucna zvažujeme také variantu, že by bylo možné propojit aplikaci s rezervačním systémem, a vy se tak budete moci k lékaři objednat,“ prozradil mluvčí Národní agentury pro komunikační a informační technologie Lukáš Trnka.

Kdy se aplikace rozšíří o další funkce, však zatím ministr zdravotnictví nesdělil. Resort zatím nevypsal ani výběrové řízení. Už nyní je ale jisté, že se změní název aplikace.

„Cíl je, aby se z Tečky stal elektronický průkaz pacienta, kde bude mít finálně pacient, pokud o to bude mít zájem, svoji zdravotnickou dokumentaci, bude tam mít propouštěcí zprávy, informace o očkování,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

„Je to určitě běh na delší časovou trať. A tam skutečně narážíme na jeden ze zásadních problémů českého zdravotnictví, a to je nesystémová digitalizace,“ okomentoval místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Julius Špičák (ANO).

Letos by měl provoz aplikace podle ministerstva vyjít zhruba na dva a půl milionu korun. Oproti předchozím rokům jde o čtvrtinovou částku.