Prezidentem omilostněný podnikatel nezfalšoval lékařské zprávy. Podezření by bylo v rovině konspirací, říká policie

Podnikatel Pavel Podroužek podle policie nezfalšoval lékařské zprávy o svojí vážné nemoci, kvůli které mu loni udělil milost prezident Miloš Zeman. Kriminalisté uvedli, že by takové podezření bylo v rovině konspiračních teorií. Muž podle dřívějších informací médií i přes vážnou nemoc podnikal, řídil své firmy nebo cestoval. Podle policie mu zdravotní stav v podnikání nebránil.

Olomouckého podnikatele Podroužka, kterého policie stíhala za krácení daně se škodou téměř 10 milionů korun, omilostnil prezident Miloš Zeman loni v září. Abolici spolupodepsal tehdejší premiér Andrej Babiš (ANO). Hrad tehdy uvedl, že muž trpí závažným chronickým onemocněním několika životně důležitých orgánů, a to až na hranici jejich selhávání. Napsal také, že „tato onemocnění jej ve svém souhrnu mohou ohrozit na životě“.

Radiožurnál a iROZHLAS.cz následně informovaly, že Podroužek se od roku 2019 dostal do vedení šesti firem a jednu ze společností nechal zapsat do obchodního rejstříku deset dní poté, co dostal abolici. Mluvčí prezidenta sdělil, že Zeman vycházel ze zdravotních zpráv. Policie se případem začala zabývat letos v lednu, v září ho ale podruhé odložila. Její rozhodnutí potvrdila i dozorující státní zástupkyně.

Kriminalisté si během prověřování vyžádali několik lékařských zpráv od Fakultní nemocnice Olomouc, Vojenské nemocnice Olomouc i od dalších lékařů, kteří Podroužkův zdravotní stav zkoumali. Jejich porovnáním pak zjistili, že jsou stejné jako ty, které podnikatel předložil v řízení o udělení milosti. „Všechny lékařské zprávy, které Ing. Podroužek předložil, odpovídaly lékařským zprávám, které příslušné zdravotnické zařízení konkrétním lékařem vystavilo,“ píše policie v usnesení o odložení případu, které má ČT k dispozici.

Ze zpráv nevyplývá, že by kvůli nemoci nemohl podnikat

Zdravotní ani pracovní život Podroužka policisté nezkoumali. Z žádné lékařské zprávy ale podle nich jednoznačně nevyplývá, že by kvůli nemoci nemohl podnikat ani že by byl závislý na celodenní péči zdravotnického personálu. Mužův stav vyšetřovalo několik lékařů, kteří mu předepisovali léky převážně na základě odběrů krve.

„Podezření, že by Ing. Podroužek za účelem získání prezidentské milosti zfalšoval lékařské zprávy několika lékařů i laboratorní výsledky moči i krve z odběrů od několika lékařů a několika zdravotnických zařízení, by bylo v rovině konspiračních teorií,“ uzavírají pražští kriminalisté, podle nichž nejsou pro padělání lékařských zpráv žádné přímé ani nepřímé důkazy.

Podroužek pro Radiožurnál a server iROZHLAS.cz uvedl, že milost pro něj byla „obrovské překvapení“, žádost podala jeho matka. Hradu žádost postoupilo ministerstvo spravedlnosti.

Tehdejší ministryně Marie Benešová (za ANO) v přípisu uvedla, že muž podle zprávy praktické lékařky trpí chronickou nemocí jater a chronickým zánětem slinivky, onemocněním jícnu, chronickým srdečním selháním, chudokrevností, astmatem a úzkostně depresivní poruchou. Zmínila lékařčino stanovisko, podle nějž má pacient závažné a nevyléčitelné onemocnění a prognóza délky jeho života je nepříznivá.