Senátory Starostů povede Sobotka

Události: Formují se senátorské kluby (zdroj: ČT24)

Předsedou senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN) byl podle informací ČT zvolen Jan Sobotka, který je též starostou Vrchlabí. V příštích dvou letech povede dvacetičlenný, tedy druhý nejpočetnější klub v horní komoře. Nahradí Petra Holečka (STAN), který letos neúspěšně obhajoval mandát v obvodu Mělník a vypadl z klání o senátorské křeslo už v prvním kole.

Klub ODS a TOP 09 bude – pokud do něj vstoupí všichni, kteří za navrhující strany zvítězili – dál nejpočetnější. Přestupuje sem i Jiří Růžička (za TOP 09), který dosud patřil ke klubu Starostů. „Je politicky neúnosné být poněkolikáté nominant TOP 09 a být v jiném klubu,“ vysvětluje důvod svého přechodu. Posílit by frakci měl i nový táborský senátor Marek Slabý (Tábor 2020 a SPOLU).

Většinu v jednaosmdesátičlenném Senátu tak bude mít klub ODS a TOP 09 s klubem KDU-ČSL a nezávislí. STAN zůstává druhou nejpočetnější frakcí navzdory neúspěchu v letošních volbách do třetiny horní komory. Z šesti mandátů, které obhajoval, jej znovu získal jen Michael Canov (SLK) na Liberecku.

Senátorské kluby
Zdroj: ČT24

Největší změna zřejmě čeká klub PRO Region. Zůstali v něm čtyři členové, z toho tři za navrhující ANO. Doplnit je mohou dva nově zvolení kolegové za stejné hnutí. Počet mandátů by jim ale stačil i na vlastní klub. „Zatím nemám žádné informace, že by neměl pokračovat, většina členů, kteří se tam teď sešli, jsou ti, kteří tam byli,“ řekl druhý místopředseda klubu PRO Region Petr Vícha (ČSSD).

„Musíme se nejdřív sejít a promluvit o tom. Samozřejmě by to bylo vhodné, založit vlastní klub,“ konstatuje nově zvolená senátorka Věra Procházková (ANO).

Možné změny mezi místopředsedy

Síla jednotlivých klubů má vliv i na rozložení pozic ve vedení horní komory. U předsednického křesla se očekává scénář podobný tomu před dvěma lety, kdy v prvním kole volby senátoři do svého čela zvolili Miloše Vystrčila (ODS). „Jak to všichni hodnotí z jeho nejbližšího okolí i kolegové od nás z klubu a i z ostatních klubů, tak si myslím, že Senát vede dobře,“ říká na Vystrčilovu adresu místopředseda STAN Jan Lacina.

Ke změnám by mohlo dojít u řadových místopředsedů. V současnosti jsou čtyři – dva za STAN, po jednom pak lidovci a ODS s TOP 09. „Je ve hře pochopitelně teoreticky snížit o jednoho, na druhou stranu musíme se na to podívat i matematicky,“ poznamenává neurčitě znovuzvolený senátor Zdeněk Nytra (ODS).

O konkrétních jménech rozhodnou senátoři v tajné volbě. První schůze v novém funkčním období, kde zvolení zákonodárci také složí slib, je naplánovaná na druhého listopadu.