Spor exhejtmana Ratha s bratrem o dědictví se znovu vrací k obvodnímu soudu

Obvodní soud pro Prahu 6 se bude znovu zabývat sporem bratrů Rathových. Městský soud v Praze totiž na základě odvolání zrušil rozsudek, podle kterého zdědil bývalý středočeský hejtman David Rath veškerý majetek svého otce Ratmíra. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského soudu v Praze Jakub Brejša. Bratr bývalého politika Michal Rath rozsudek napadl, protože odmítl, že by jeho otec byl při smyslech při psaní závěti, na základě které David Rath majetek získal.

Michal Rath se proti rozsudku odvolal a Městský soud v Praze mu vyhověl. „Ve věci bylo vydáno rozhodnutí, které rozhodnutí prvoinstančního soudu ruší a vrací mu věc k dalšímu projednání,“ potvrdil mluvčí soudu Jakub Brejša.

Otec bratrů sepsal závěť těsně poté, co prodělal infarkt. Na závažnosti prodělané zástavy přísunu kyslíku do srdce se bratři u soudu neshodli. Podle Davida Ratha se jednalo o lehký infarkt, podle Michala byl naopak těžký. Namítal, že po srdečním infarktu nemohl být otec Ratmír Rath ve stavu, ve kterém by mohl svobodně a čistě z vlastní vůle sepsat závěť. Podle něj na otce vyvíjel David nátlak, aby mu majetek odkázal.

Takové tvrzení bývalý politik odmítl. Stojí si za tím, že otec sepsal takovou závěť proto, že měl s druhým synem Michalem spory. David Rath už dříve uvedl, že Michal měl svému otci vyhrožovat udáním na policii a nadávat mu, což jeho bratr odmítl.

Podle prvního rozsudku byla závěť platná

Prvoinstanční soud vycházel také ze znaleckého posudku, který si nechala zpracovat policie. Posudek potvrdil, že je závěť pravá a sepsal ji otec Ratmír Rath. Stejně se vyjádřila i zdravotní sestra, která se o otce starala a která figurovala v případu jako svědek.

Z výpovědí ani zpracovaného znaleckého posudku kardiologa podle soudkyně nevyplynulo, že by v době infarktu a převozu do nemocnice nebyl Ratmír Rath při smyslech. Další tvrzení ohledně nátlaku na otce nebo trestných činů Davida v souvislosti s dědictvím podle ní žalobce neprokázal a policie také odložila trestní oznámení, které Michal na bratra podal.

Zabavených osm milionů u Davida Ratha

Součástí dědictví po Ratmírovi Rathovi by mělo být i osm milionů korun, které policie zabavila při domovní prohlídce u Davida Ratha v roce 2012. Tehdy ho zadržela kvůli korupci, za kterou byl později odsouzen. Bývalý hejtman dlouhodobě tvrdí, že peníze naspořil jeho otec.

Davida Ratha policie zadržela v květnu roku 2012 se sedmimilionovým úplatkem v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal jeho vinu v případu ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku. V této takzvané první větvi kauzy dostal David Rath sedmiletý trest vězení.

V případě druhé větve jeho korupční kauzy mu odvolací Vrchní soud v Praze letos v červnu prodloužil trest o další rok na celkových osm let. Kromě Davida Ratha uznal soud vinnými také manžele Kottovy, stavební firmu Metrostav a její dceřinou společnost Metrostav Infrastructure. Bývalá ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Kottová, její manžel Petr Kott a David Rath domlouvali úplatky a manipulovali veřejné zakázky ve Středočeském kraji za stovky milionů korun.