Vnitro vypíše tendr na nového šéfa České pošty v pondělí, odložilo ho kvůli dovoleným

Ministerstvo vnitra vypíše výběrové řízení na nového generálního ředitele České pošty v pondělí 3. října. Původně mělo tendr na nástupce Romana Knapa vypsat už v létě, ale kvůli dovoleným jej odložilo. Knap bude poštu řídit do rozhodnutí o nástupci, informoval resort v pátek v tiskové zprávě.

Cílem ministerstva je podle zprávy vyhlásit transparentní výběrové řízení, které bude mít jasně definované podmínky prodiskutované s odborníky. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se proto dohodl s Knapem, že bude v řízení podniku dočasně pokračovat i po 30. září, kdy měl podle červnové dohody skončit. Důvodem je zabránit tomu, aby bylo v České poště od října bezvládí.

„Nakonec jsme se rozhodli nevypisovat výběrové řízení v létě, protože nám všichni odborníci říkali, že vypsat ho v čase dovolených by byl nesmysl. Proto tedy vypíšeme transparentní výběrové řízení v pondělí,“ uvedl Rakušan.

Nový šéf pošty bude podle něj muset být silnou osobností, která dokáže pokračovat v nutné transformaci podniku a zvládne odvrátit hrozby, kterým podnik čelí, a posunout ho vpřed.

Podnik je v posledních letech ve ztrátě

Ministr se s Knapem dohodl na tom, že ve funkci bude pokračovat, dokud nebude ukončeno výběrové řízení. Knapovým úkolem bude pokračování v přípravě transformace podniku, řešení běžných provozních věcí, řešení rostoucích nákladů na pobočkovou síť, ekonomická rentabilita pošty i otázka rostoucích cen.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Loni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Loňské hospodaření ovlivnila pandemie koronaviru.

Pošta provozuje v zemi zhruba 3,2 tisíce poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území státu.