Uprchlíci z Ukrajiny mají problém sehnat lékaře. UA pointy je zaregistrovat nemohou

Události ČT: Uprchlíci z Ukrajiny mají problém sehnat lékaře (zdroj: ČT24)

Pro lidi z Ukrajiny, kteří uprchli před ruskou agresí ve své zemi, začíná být v Česku stále častějším problémem sehnat lékaře. Ministerstvo zdravotnictví sice už dříve podpořilo vznik takzvaných UA pointů v nemocnicích, jenže ty neslouží jako klasické ordinace pro dlouhodobou péči. Navíc některá zdravotnická zařízení jsou už teď na hraně svých kapacit, lékaře si přesouvají z oddělení na oddělení.

Například v UA pointu, který zřizuje Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, ošetří denně zhruba třicet Ukrajinců. Od začátku března prošlo zařízením už šest set pacientů. Od pondělí do pátku je pro ně vyhrazená jedna ambulance.

„Zřídili jsme UA point na oddělení praktických lékařů, to znamená, že personál tam byl již přítomen, museli jsme v uvozovkách jen sehnat tlumočníky. V případě potřeby vypomáhají kolegové z jiných oddělení,“ popsal mluvčí nemocnice Jiří Erlebach. 

Problém však bývá v tom, že ti, kteří pomáhají v UA pointech, potom chybějí na svých domovských pracovištích. Podobně to funguje i v dalších 25 nemocnicích v Česku, které podobná zařízení otevřely. Nejvíce pacientů ošetří v Praze, kde některé nemocnice už hlásí hraniční vytížení.

O UA pointech rozhodují kraje

Ministerstvo sice rozšíření sítě UA pointů vítá, ale konečné slovo mají kraje. „Pokud mi přijde do ambulance sto lidí za den, je to velký počet, pokud jich tam ale přijde za den třeba deset, ani dlouhodobě se to tomu zdravotnickému zařízení nemusí vyplatit. S velkou pravděpodobností by tu poptávku po péči pokryla stávající síť pediatrů a praktiků,“ míní náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. 

Jenže právě praktikům a dětským lékařům měly UA pointy ulevit. Hlavně pediatři v některých krajích nové pacienty už nepřijímají.

Svou zkušenost s tím má i Irina Burtoliková, která pro svého syna hledá lékaře už od dubna. „Najít pediatra v Praze? To je katastrofa. Pro mě je důležité najít pediatra, který bude mít ordinaci nedaleko. Jet hromadou dopravou s dítětem, které má teplotu a kašle? Umíte si představit, jak se na vás lidé dívají,“ říká. Nemocného syna paní Burtolikové nakonec ošetřili právě v UA pointu, ovšem tam ho lékaři nastálo zaregistrovat nemohou.