Po bouřkách zůstaly stovky domácností bez proudu. Dodávky už jsou obnovené

Události: Po bouřlivých dnech se počasí zklidnilo (zdroj: ČT24)

Po velmi bouřlivých dnech se počasí na víkend zklidnilo. Do pondělí by nemělo pršet, měla by tedy opadnout povodeň, která ještě je na Blanici v Bavorově. Jinde již povodňové stupně nejsou. Zejména ve středu a v pátek spadlo na některých místech velké množství srážek, menší toky hlavně v jižních a středních Čechách jako Botič nebo Zlatý potok se rozvodnily až na úroveň padesátileté vody, Uherskohradišťsko zase zasáhla supercelární bouře. Dodávky elektrického proudu se už v postižených oblastech podařilo obnovit.

V Česku není po dlouhé době vyhlášena žádná výstraha kvůli počasí. Skončilo varování před silnými bouřkami, ale i před vysokými teplotami a také před požáry, které v posledních dnech navzdory dešťům ještě v části republiky platilo.

Dozvuky velmi bouřlivých dnů jsou ale stále patrné. V Bavorově je to zřejmé již při pohledu na řeku. Blanice je stále na prvním stupni povodňové aktivity, před polednem ale začala její hladina už rychle klesat.

Na jižní Moravě pokračuje úklid po pátečních večerních bouřkách. Polámaly velký platan na valtickém náměstí, ale i mnoho dalších stromů. Nejvíce škod zůstalo v pásu od Valtic po Bzenec. Hasiči v oblasti zasahovali na sedmdesáti místech. „Nejčastěji jsme odklízeli popadané nebo nebezpečně nahnuté stromy či ulomené větve,“ uvedl mluvčí hasičů Jan Dvořák. Pomáhali také se zabezpečením ovlněných střech a na osmi místech museli čerpat vodu.

Dodávky proudu se už podařilo obnovit

Po pátečních silných bouřkách zůstaly bez elektrické energie stovky domácností z distribučního území společnosti EG.D. Nejvíce omezení bylo na Hodonínsku a Břeclavsku. Během soboty se podařilo dodávky obnovit na všech místech, uvedl před 16:00 mluvčí podniku Roman Šperňák. 

Kromě jižní Moravy byly problémy také na Vysočině kolem Žďáru nad Sázavou a v okolí Borovan na Českobudějovicku. Ještě v sobotu před před polednem bylo bez proudu asi sedm set odběratelů EG.D, z toho pět set na Hodonínsku a zhruba dvě stě kolem Borovan.

Bouřka zřejmě přispěla i k požáru střechy domu v Třinci. Podle mluvčího krajských hasičů Jakuba Kozáka zřejmě vzplála po zásahu bleskem. Škoda podle předběžného odhadu dosáhla 400 tisíc korun. „Požár byl zlikvidován přibližně za hodinu po ohlášení, hasiči následně střechu zakryli plachtou,“ uvedl Kozák.

Na Uherskohradišťsku se podle meteorologů vytvořila v pátek večer supercela, tedy bouře s rotující oblastí nízkého tlaku vzduchu, při které občas vznikají i tornáda. Hasiči podle mluvčího Romana Žemličky zasahovali v okrese večer u popadaných stromů a větví a kvůli ucpané kanalizaci v Bílovicích, Mařaticích a Nedachlebicích. 

V jižních a také středních Čechách zanechalo počasí vážné následky hlavně ve středu večer. Například v Týně nad Vltavou poničila voda ze srážek, která se nevešla do kanalizace, dláždění na náměstí.

Předpověď počasí slibuje klidný víkend. V sobotu se mohou ojediněle objevit na severovýchodě republiky přeháňky, na Moravě a ve Slezsku bude zpočátku oblačno až zataženo, později ale již bude den polojasný nebo jasný. Teploty vystoupají na 22 až 26 stupňů Celsia. V neděli bude výrazně tepleji – odpoledne dosáhnou maxima 27 až 31 stupňů.

Dešťové přeháňky, případně i bouřky se opět objeví až v pondělí a v úterý, kdy by se teploty měly opět vrátit pod třicítku.