V Jesenici po bouřce prudce vystoupala hladina Botiče, povodně jsou i v jižních Čechách. Padaly i kroupy, ničily střechy a auta

Velmi prudce vystoupala večer hladina Botiče u středočeské Jesenice. V osadě Kocanda dosáhla nejvyššího povodňového stupně, podle vodohospodářů je na úrovni padesátiletého průtoku. Třetí stupeň je na Botiči i dále po proudu v Průhonicích. Rozvodněné jsou i některé řeky v jižních Čechách. Voda přetékající z rybníka odřízla obec Ktiš. V Moravském Berouně na Olomoucku poničily v podvečer kroupy střechy několika domů. Počasí také zkomplikovalo železniční dopravu.

Českem prošly ve středu odpoledne a večer velmi silné až extrémní bouřky doprovázené vydatným deštěm. Na některých místech stále prší. Po srážkách stouply hladiny některých řek. Původně meteorologové očekávali, že bude nejvíce vody v řekách pod Šumavou, nakonec ale nejprudčeji stoupla hladina Botiče v osadě Kocanda, která patří pod Jesenici.

Podle údajů Povodí Vltavy a Českého hydrometeorologického ústavu dosáhla kolem jedenácté večer úrovně padesátileté vody, po jedenácté již mírně klesala. Z maximálních 127 centimetrů klesla za půl hodiny na 118 centimetrů.

Jesenický starosta Pavel Smutný řekl večer, že je potřeba pytlovat, s čím pomáhají dobrovolní hasiči. Voda se dostala i do některých domů, evakuace ale podle starosty nebyla nutná. Botič dosáhl následně třetího stupně povodňové aktivity i dále po proudu v Průhonicích. V Praze-Nuslích byl po večerní bouřce krátce na druhém stupni, pak ale hladina klesla na první stupeň.

Kromě okolí Prahy jsou rozvodněné vodní toky i v jižních Čechách. Na Prachaticku dosáhl Zlatý potok v profilu Hracholusky třetího stupně povodňové aktivity. Na nejvyšším stupni je i Křemžský potok v obci Brloh – rovněž na Prachaticku. Obec Ktiš, která je proti proudu nad Brlohem, odřízla voda od okolí.

„V Křemžském potoce jsou povalené vyvrácené stromy. Ty způsobily ucpání toku. Pod Křemžským potokem máme Ktišský rybník, kde se začala přelévat voda přes hráz, ta byla odplavena a přes bezpečnostní přeliv Nového rybníka se přelila voda ve výšce 50 centimetrů,“ popsala starostka Ilona Marešová. Obává se vážných materiálních škod v obci hlavně v případě, že přijde ještě další déšť. 

Na druhém stupni povodňové aktivity je Blanice v Bavorově (též na Prachaticku). Na několika dalších místech na Blanici a také na Volyňce a Kájovském potoce je hladina na prvním stupni. Prvního povodňového stupně dosáhlo také několik menších toků ve středních Čechách.

Výstraha před povodněmi
Zdroj: ČHMÚ

Déšť, kroupy a popadané stromy

Podle meteorologů se ve středu v podvečer vyskytly extrémně silné bouřky s kroupami o průměru kolem pěti centimetrů v severní části Českomoravské vrchoviny. Velké kroupy padaly také v Nízkém Jeseníku. V Moravském Berouně má několik domů poškozenou střechu. Kromě střech jsou v Moravském Berouně patrné i škody na některých autech.

Škody po krupobití v Moravském Berouně
Zdroj: ČT24

Později byly následky bouřek, přívalových dešťů a také prudkých poryvů větru nejvíce patrné v jižních Čechách. Voda, která natekla na náměstí v Týně nad Vltavou, poničila část dláždění,

Počasí zkomplikovalo i železniční dopravu. Večer byly hned dvě mimořádné výluky na trati mezi Prahou, respektive Táborem a Českými Budějovicemi. Ta již je průjezdná stejně jako další tratě v jižních Čechách. Popadané stromy však později zastavily ještě dvě lokálky na Benešovsku – vlašimskou a trať z Čerčan do Ledečka.

Výstrahy platí až do noci

ČHMÚ vydal na středeční odpoledne a večer hned několik výstrah. Ta nejdůraznější, která varuje před extrémními bouřkami, se týká pásu od jižních Čech a jihozápadního okraje Moravy – zhruba mezi Lipnem a Slavonicemi – po severovýchod Čech na úrovni mezi Českým rájem a Kostelcem nad Orlicí. Srážkové úhrny by mohly dosáhnout ojediněle kolem 90 milimetrů, mohou padat kroupy, výstraha předpokládá i silné nárazy větru.

Výstraha před bouřkami
Zdroj: ČHMÚ

Ve velké části republiky platí o něco mírnější výstraha na velmi silné bouřky, napršet může až kolem 50 nebo 60 milimetrů a zejména na východě Čech a na Moravě mohou padat dvoucentimetrové kroupy. Na západě Čech – v Karlovarském kraji a západních částech Plzeňského a Ústeckého kraje – platí výstraha na silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečí. Výstrahu s nízkým stupněm rizika vydali meteorologové také pro Zlínský a Moravskoslezský kraj, východní okraj Jihomoravského kraje a východ a sever Olomouckého kraje. V těchto lokalitách spadne kolem 30 milimetrů srážek.

Výstrahy na bouřky jsou vydané s platností do tří hodin v noci. Rozvodněné řeky by se měly zklidnit až ve čtvrtek přes den. Zároveň ovšem ještě platí výstrahy na vysoké teploty vysoko nad 30 stupni Celsia. Týkají se Moravy a Slezska, zejména jižní Moravy. Na Moravě je zároveň stále i zvýšené riziko požárů.