Baxa očekává od STAN kandidáta, který bude školství rozumět. Vondrák si umí představit výměny resortů

Události, komentáře: Kdo na školství? (zdroj: ČT24)

Novým ministrem školství by se měl stát ten, který resort bude znát. Mezi jeho hlavní úkoly bude patřit předsednictví Česka v Radě EU a také nástup ukrajinských dětí v září do škol, shodli se na tom ministr kultury Martin Baxa (ODS) a moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák (ANO) v Událostech, komentářích. Hnutí STAN vybírá kandidáta ze tří svých členů, podle informací ČT má jít o poslance. Třeba Ondřej Lochman nebo Viktor Vojtko potvrdili, že je vedení oslovilo.

„Před námi nejsou jednoduché úkoly. Prvního července začíná předsednictví, co si myslím, že nebude jednoduché, a pak nástup ukrajinských dětí do našich škol a podle mého názoru ten, kdo bude jmenován a bude mimo tento resort, tak to bude mít hodně těžké,“ prohlásil Vondrák.

S tím souhlasí i Baxa. „Podstatné je, jak nový ministr školství zvládne tu situaci, která bude, jak předsednictví, tak s dětmi z Ukrajiny,“ doplnil. Sám je zvědavý, koho nakonec hnutí STAN na post navrhne. Je přesvědčený o tom, že Starostové přijdou s kandidátem, který se s výzvami resortu nakonec popere.

Coby místopředseda ODS, který má ke školství nejblíž, premiérovi v této problematice podle svých slov neradí. „Pan premiér si určitě vybere správně,“ podotkl.

Vondrák pochybuje o tom, zda vůbec Starostové vzhledem k vývoji ohledně kauzy kolem bývalého náměstka primátora za STAN Petra Hlubučka mají post šéfa resortu školství i nadále zastávat. Považuje také šéfa STAN Víta Rakušana ve funkci ministra vnitra za podjatého. „Nemyslím si, že je ideální, aby předseda strany zůstával na tomto postu,“ podotkl s tím, že by byl v těchto věcech „preventivní“.

Baxa upozornil, že například právě dosavadní ministr školství Petr Gazdík (STAN) nebyl přímo v kauze zapojený, přesto odstoupil z funkce sám. Vyloučil, že by nyní byla ve hře rošáda mezi resorty. „Nic takového není na stole, hnutí STAN se jednoznačně vyjádřilo,“ dodal.

Podle Vondráka by to ale současnou situaci vyřešilo. „Třeba Rakušan by mohl dělat ministra školství, protože je to středoškolský učitel,“ podotkl. Spekuluje se také například o bývalém ministru Robertu Plagovi. Podle Vondráka by to bylo dobré provizorní řešení než mít narychlo jmenovaného ministra, který resortu tolik nerozumí. To ale Baxa vyloučil a zopakoval, že očekává od Starostů kandidáta, který problematiku školství bude znát.

Odborný konzultant EDUin Tomáš Feřtek navázal na Vondráka. „Je důležité, aby to byl někdo, kdo dobře zná provoz úřadu a je schopen okamžitě nastoupit. Není to úplně snadné splnit,“ konstatoval.

Komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší řekl, že Starostové teď bojují o holou existenci. Myslí si, že v případě návratu Plagy na školství by to nebylo pro jejich prestiž dobré. Znamenalo by to prý, že hnutí není schopné vygenerovat kvalitního kandidáta. Dolejší zároveň upozornil, že u Starostů moc odborníků na školství není. Myslí si, že by byl Rakušan coby učitel na školství spokojenější než na vnitru.