Během soboty padaly teplotní rekordy. V neděli bude ve stínu místy až 38 stupňů Celsia

Události: Vlna veder v Česku (zdroj: ČT24)

Na pěti stanicích teploty v sobotu překonaly 35 stupňů Celsia, podle meteorologů tak šlo o  první takzvaný supertropický den v tomto roce. V neděli mohou v části Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy překročit teploty až 37 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v této části republiky zpřísnil výstrahu před vysokými teplotami na extrémní.

Teplotní rekordy v sobotu podle meteorologů padly na třinácti ze 160 stanic v zemi, které měří nejméně třicet let. Nové maximum zaznamenaly také dvě stanice s víc než stoletou historií – na Milešovce bylo 31,7 stupně a v Teplicích naměřili 35,3 stupně Celsia.

Nejtepleji v sobotu bylo podle pracovníků ČHMÚ na stanici Vaňov v Ústí nad Labem, kde naměřili 35,7 stupně.  

Varování před extrémními teplotami

Tropické teploty by během víkendu měly být téměř na celém území Čech a na jihu Moravy, mimořádné horko s teplotami někde i přes 34 stupňů bude zejména na severozápadě Čech i v sobotu. 

V neděli meteorologové očekávají teploty nad 31 stupňů už téměř na celém území Čech a na jihu Moravy. „Zejména v západní polovině Čech budou teploty překračovat 34 stupňů, v části Středočeského a Ústeckého kraje i 37 stupňů Celsia. Proto zde byl zvýšen stupeň výstrahy na extrémní,“ informoval ČHMÚ. 

Výstraha ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ

Podle aktuální předpovědi počasí mohou teploty v části středních a severozápadních Čech v neděli dosahovat až 38 stupňů Celsia. „Ovšem jde o teplotu ve stínu. Na přímém slunci v městské zástavbě můžeme naměřit teploty vyšší,“ upozornili meteorologové. 

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí se týká Prahy, regionů Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Rakovník, Říčany a Slaný ve Středočeském kraji a oblastí Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec v Ústeckém kraji. Platí od nedělního poledne do desáté večer.

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí platí o víkendu také výstraha na vznik a šíření požárů. V neděli bude kvůli extrémnímu vedru riziko vyšší zejména v severozápadní polovině Čech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

V pondělí bude od severozápadu přecházet přes Česko studená fronta, která riziko vzniku požárů částečně sníží. Přijít mohou i silné bouřky.