Policisté na výrocích exposlance Volného k válce na Ukrajině nenašli nic trestného, případ odložili

Policisté přestali zkoumat výroky bývalého poslance Lubomíra Volného ohledně ruské invaze na Ukrajinu, které sdílel na sociálních sítích. Věc po prostudování a vyhodnocení podkladů takzvaně založili. Rozhodnutí potvrdil i státní zástupce. Na dotaz ČT to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Policisté se výroky exposlance Volného k ruské invazi na Ukrajinu začali zabývat v březnu. Upozornil na to Deník N. Podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové prošetřovali to, zda jimi Volný nenaplnil skutkovou podstatu některého trestného činu. Důvodné podezření však nenašli.

„Ve věci bylo policejním orgánem (po prostudování a vyhodnocení obstaraných podkladů) rozhodnuto o založení věci, neboť nebylo shledáno důvodné podezření ze spáchání konkrétního trestného činu,“ uvedl Cimbala s tím, že státní zástupce rozhodnutí akceptoval.

Zelenskyj je masový vrah, tvrdil Volný

Volný na sociálních sítích vyjadřoval obdiv k ruskému vůdci Vladimiru Putinovi nebo děkoval ruské armádě za „poklidný“ postup. Na Twitteru pak uvedl, že Česko se podílí na válečném zločinu, a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil za „obyčejného masového vraha“.

„Přestože jsme v této souvislosti obdrželi celou řadu podnětů od veřejnosti, činíme tak i na základě vlastní monitorovací činnosti,“ uvedla v minulosti k zahájení prošetřování Rendlová.

Lubomírem Volným se kriminalisté zabývají i v souvislosti s jeho loňským příspěvkem na Facebooku o léku ivermektin. Někdejší poslanec v něm tvrdil, že se chystá spiknutí, jehož cílem je diskreditace léku. „Podle mých informaci se připravuje plán na diskreditaci ivermektinu pomocí úmrtí (tedy vraždy) několika pacientů, kteří jej budou užívat,“ napsal na sociální síti.

Policie ho za to chtěla obvinit ze šíření poplašné zprávy a loni v květnu poslala do Poslanecké sněmovny žádost o jeho vydání k trestnímu stíhání. Dolní komora se jí už ale před říjnovými volbami nezabývala. Trestní stíhání tak policie zahájila až po volbách a letos v dubnu Volného navrhla obžalovat.

Volný se dostal do sněmovny jako kandidát SPD, později s kolegou Marianem Bojkem hnutí opustil. Oba vystupovali jako nezařazení poslanci. V době pandemie oba v dolní komoře odmítali nosit ochranu úst a nosu, řídící schůzí je opakovaně napomínali, byli také vykázáni z jednacího sálu. Sněmovna Volnému navíc uložila pokutu ve výši jednoho měsíčního platu, tedy skoro 91 tisíc korun, za jednu z potyček na plénu. Volný proti ní neúspěšně podal ústavní stížnost.