Prevence se kvůli covidu zanedbaly, míní lékaři. Objednejte se na prohlídku, apelují

UK: Málo lékařů, nárůst počtu nemocí i pacientů (zdroj: ČT24)

Po třech měsících poklesu začala covidová čísla opět růst. Vydatný nárůst nakažených hlásí Portugalsko, které zároveň patří k premiantům v očkování. Podle odborníků se není čeho obávat, před podzimem doporučují očkování další ochrannou dávkou. Za větší problém považují prevenci, kterou Češi během pandemie zanedbali. V Událostech, komentářích proto vyzvali, aby se ke svému lékaři objednali.

„Jsme na tom o dost hůře, prakticky téměř každý získal několik kilogramů navíc. Zhoršil se screening onkologických onemocnění, poklesl o několik desítek procent. Možná, že zde nevidíme právě epidemii onkologických onemocnění, která se nám v populaci může poměrně nepříjemně vyvrbit. To bychom chtěli změnit a zaměřit se na preventivní prohlídky,“ vysvětlil náměstek ministra zdravotnictví Josef Palovic (Piráti).

Úbytek onkologických vyšetření během covidu označil za problém také místopředseda výboru pro zdravotnictví a lékař Julius Špičák (ANO). „Je to velké téma. Ten pokles je přibližně na úrovni o něco méně než dvacet procent, ale co hůře, došlo také k významnému poklesu jednoznačně onkologických radikálních operací a ti lidé museli zemřít,“ zdůraznil Špicar. Na druhé straně připomněl, že například v IKEMU neklesl počet transplantací.

Špicar zároveň upozornil, že v okolních zemích byla čísla ještě daleko vyšší než v tuzemsku. Myslí si proto, že je nutné jasně definovat opatření a vyšetření, která se musí udržet i za takových situací jako je pandemie koronaviru.

Praktická lékařka Ludmila Bezdíčková uznala, že na začátku epidemie se lékaři bez diagnostiky na dálku a po telefonu neobešli, protože netušili ani oni, ani jejich pacienti, s jakým virem mají co do činění. „Ale myslím si, že v době, když jsme věděli, jakým způsobem se chránit a byli jsme očkování, jsme mohli být důraznější,“ podotkla s odkazem na preventivní prohlídky.

„Pokud jste svého praktika neviděli déle než dva roky, určitě právě teď je ten moment, kdy se máte ke svému lékaři objednat, běžte na tu preventivní prohlídku, může se něco ve vás dít, o čem nevíte a ten praktik vám to pomůže najít, nenechávejte do na další měsíce, ale právě nyní. Objednejte se na běžnou preventivní prohlídku,“ vyzval Pavlovic.