Úředníci prověřují postoje českého zastupitelství moskevského patriarchy

Události: Úředníci řeší postoj pravoslavné církve k válce na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury řeší postoj zastupitelství patriarchy moskevského a celé Rusi v České republice. To je na rozdíl od české pravoslavné církve přímo podřízené ruskému patriarchovi Kirillovi, který veřejně podpořil agresi Kremlu na Ukrajině.

Patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, od začátku veřejně podporuje agresi Kremlu na Ukrajině. „Kéž nám všem v této těžké době pomůže Pán sjednotit naši vlast kolem vlády,“ prohlásil po začátku invaze.

Ruská pravoslavná církev má v Česku své zastupitelství, takzvané podvorje patriarchy moskevského. Provozuje chrám v Karlových Varech a v Praze. Ministertvo kultury registruje podvorje jako samostatnou církev. Ministerské úředníky nyní zajímá, jak se staví k výrokům svého představeného Kirilla. 

 „Pokud by právnická osoba jakékoliv církve a náboženské společnosti vyvíjela činnost typu rozněcování nenávisti, tak je to důvod k odebrání registrace,“ uvedl náměstek ministra kultury Ondřej Chrást (Piráti).  

Úředníci ale nakonec rozhodli, že zatím tuto část církve rušit nebudou. „Ministerstvo kultury konstatuje, že v současné chvíli nevidí důvody ani zákonné možnosti právních kroků vůči této církvi. Zástupce církve explicitně ve své odpovědi zmiňuje, že církev odmítá jakékoli krveprolití, ať na Ukrajině, či jinde…,“ stojí v odůvodnění. 

Samotnou agresi Ruska ale církev neodsoudila. Její zástupce, otec Nikolaj, situaci pro Českou televizi odmítl komentovat. 

Ministerstvo prověřuje i českou pravoslavnou církev. V podnětu si část věřících stěžuje například na to, že arcibiskup při rozhodování ignoruje další církevní orgány. „Samozřejmě, že mám výhrady, protože já jsem člen metropolitní rady a metropolitní rada se nesvolala, není tu řádné vyúčtování,“ stěžuje si biskup pravoslavné církve Vladyka Izajáš.

„Všichni jsou vystudovaní v Moskvě, jsou řízení v Moskvě. Jezdili tam, měli tam kontakty,“ dodává duchovní a církevní právník Eugen Freimann. Arcibiskup Michal Dandár navíc figuruje jako spolupracovník na seznamech StB, jeho tajemník Igor Střelec je zase bývalý zaměstnanec StB. 

Patriarcha Kirill nastoupil do funkce v únoru roku 2009. Před třemi lety věřící v Česku spekulovali, že by měl dorazit do Prahy. Jeho návštěva se ale nakonec neuskutečnila.