V kauze manipulací nemocničních zakázek musí firma zaplatit 20 milionů. Peněžitý trest přijali další dva lidé

V kauze manipulací s nemocničními zakázkami přijali obvinění Igor Weiss a Oldřich Kozák peněžité tresty ve výši pět milionů a 300 tisíc korun. Schválené dohody souvisejí se zakázkou na úklid Fakultní nemocnice Bulovka z roku 2017. Dvacetimilionový peněžitý trest zaplatí také obviněná společnost MW Dias. Dohody o vině a trestu pravomocně schválil Obvodní soud pro Prahu 1.

Igor Weiss, kterého soud potrestal za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a za podplácení, přijal pětimilionový trest. Schválená dohoda pro něj zahrnuje i pětiletý zákaz činnosti. Oldřich Kozák přijal trest za pomoc k podplácení. Při návrhu mírnějšího trestu žalobce zohlednil to, že v případu vystupoval právě jako pomocník.

Podle státního zástupce Zdeňka Matuly tresty odrážejí skutečnost, že obvinění na svůj čin pohlédli s určitou sebereflexí. „Peněžité tresty jsem v tomto případě shledal jako nejpříhodnější s ohledem na charakter trestné činnosti, na to, že trestnou činností nebyla způsobena škoda a na dosavadní bezúhonnost všech obviněných osob,“ řekl žalobce. 

Celkem bylo v kauze, která se týká i jiných zakázek, postupně obviněno přes dvacet lidí a osm právnických osob. Státní zástupce už loni uzavřel dohodu o vině a trestu s podnikatelem Tomášem Horáčkem. Ten přijal půlroční trest, sedmiletý zákaz působení v obchodních společnostech a peněžitý trest pět milionů korun.

Horáček také souhlasil s tím, že uhradí škodu zhruba 600 tisíc korun. Nyní spolupracuje s policií. V případu žalobce uzavřel ještě jednu dohodu, kterou soud projedná příští týden.

Vedle Horáčka je podle dřívějších informací v kauze stíhána také bývalá ředitelka Fakultní nemocnice Bulovka Andrea Vrbovská, někdejší ředitel nemocnice František Novák nebo bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr.