Bydlení, uprchlická krize či stomatologové. Politici mají o tématech obecních voleb jasno

Do obecních voleb zbývá pět měsíců (zdroj: ČT24)

Do obecních voleb zbývá pět měsíců. Jednotlivé strany už začínají sestavovat kandidátky, na což mají čas do července, a debatují o podobě kampaní. Zaregistrovat je musí nejpozději 66 dnů před volbami. Jedním z hlavních témat voleb bude bydlení.

Vládní koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) řeší mimo jiné smíšené kandidátní listiny v malých i největších, statutárních nebo krajských městech. Trojice stran postupně odhaluje některé lídry i plán, jak chce voliče zaujmout. „Hlavním tématem bude bydlení a jeho podpora ve velkých městech i v menších obcích. A také doprava,“ prozradil poslanec Evropského parlamentu za TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Dalším tématem jsou například stomatologové nebo obvodní lékaři. Rovněž sociální služby, což bude možná ještě umocněno tím, že přišli lidé z Ukrajiny,“ doplnil předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). 

Místopředseda KDU-ČSL Petr Hladík poukazuje také na oblasti životního prostředí. „Nejen zeleň, ale i snižování energetické náročnosti budov, zateplování, výměna fotovoltaiky,“ zdůraznil.

Hnutí ANO chce dostat z regionů návrhy kandidátek už do poloviny května. V kampani vsadí hlavně na osobní kontakt. „Samozřejmě se nevyhneme celostátním tématům, která budou spojena jak s ukrajinskou krizí a uprchlíky, tak s tím, že máme velmi špatné ekonomické výsledky v posledních týdnech a měsících,“ uvedl 1. místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Ve druhé polovině června chce mít o kandidátkách jasno hnutí STAN. Podobu kampaně nechá vedení na místních organizacích. Přestože preferuje jít do voleb samostatně, počítá s tím, že v některých místech sestaví koalici. „Pro lidi budou hlavním tématem služby v místě bydliště. V některých městech to může být i v souvislosti s uprchlickou krizí otázka dostupného bydlení, kapacity mateřských a základních škol,“ konstatoval místopředseda STAN Věslav Michalik.

Už minulý týden řešilo podobu kampaně SPD. V současnosti už má zajištěné bilboardy a plánuje vydat stranické noviny. Kromě již zmíněných témat se zaměří na zdravotnictví. „Zajištění zubní pohotovosti a dostupné zdravotní péče trápí hodně měst a obcí,“ upozornil předseda SPD Tomio Okamura. 

Kdo by mohl kandidovat za Piráty, se aktuálně řeší v rámci stranického on-line fóra, rozhodnuto už je o lídrovi v Praze. Ve většině obvodů by měli kandidovat sami, výjimkou má být například Olomouc. „Držíme se dlouhodobě toho, že je potřeba otevírat radnice a transparentně hospodařit. Tam je stále ještě na čem pracovat,“ má jasno místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Kampaně začnou politici spouštět v následujících týdnech, s ostrou částí počítají na konci léta. Nové obecní zastupitele si totiž budou lidé vybírat koncem září, konkrétně v pátek 23. a v sobotu 24. září.